Este din nou alertă alimentară în România! Totul a fost făcut public de către ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Zeci de tone de fructe cu pesticide ajung pe rafturile din magazinele româneşti

Este vorba, mai exact, despre 20 de tone de lămâi, struguri şi mandarine. Fructele conţineau pesticide periculoase şi, din păcate, au ajuns în magazinele din România, în doar două zile.

Mihai Ponea, director general al Autorității Sanitar-Veterinare, spune că a atras atenţia, încă din luna noiembrie, despre importurile masive de fructe şi legume neconforme, tratate cu astfel de pesticide periculoase pentru oameni.

Cea mai mare cantitate de produse a ajuns în România din Turcia, mai precizează şeful ANSVSA, potrivit Digi24.

Directorul general al Autorității Sanitar-Veterinare a oferit şi o soluţie, pentru ca astfel de incidente să fie evitate pe viitor. La intrarea în ţară, aceste fructe şi legume din import ar trebui verificate prin examene speciale de laborator, pentru că, odată ce ajung pe rafturile magazinelor, clienţii nu mai pot depista produsele contaminate.

Un astfel de laborator specializat în detectarea pesticidelor din legume și fructe urmează să fie deschis la Constanţa, a anunţat Mihai Ponea. Totul se va realiza în urma unei investiţii de aproape 10 milioane de euro.

“Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului”

El vorbea, într-un interviu acordat în urmă cu o lună, despre importurile de legume şi fructe din Turcia.

“Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel.

Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide. Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor.

În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, declara atunci Mihai Ponea pentru Agerpres.