Alertă alimentară în România. Au fost descoperite mai multe fructe care au depășit limita de pesticide admisă. Este vorba despre loturile de fructe venite din Turcia. În acest context, autoritățile europene au decis să intensifice controalele la nivel european.

Potrivit stirileprotv.ro, în laboratoarele Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se testează deja toate probele transmise de inspectorii sanitar-veterinari. Cu ajutorul unor aparate, specialiștii biologi verifică rezidurile de pesticide din fructe și legume și pot identifica tipul de pesticide, dar și cantitățile în care au fost folosite.

Biologul Maria Georgescu a declarat pentru stirileprotv.ro că aparatul respectiv spune clar despre ce pesticide este vorba. „Aparatul va ingesta solventul și ne va spune ce pesticide avem în probă. Perioada este de o jumătate de oră pentru o singură probă”, a spus aceasta.

La rândul ei, directorul ANSVSA, Monica Neagu susține că în ultima perioadă zeci de tone de legume și fructe au fost identificate cu astfel de probleme, iar cele mai multe nu sunt din UE.

Un exemplu îl reprezintă lămâile din Turcia, perele, dar și rodiile și piersicile în care au fost depistate mai multe reziduri de pesticide.

Fructe din Turcia, contaminate cu pesticide 

„Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii”, a declarat Monica Neagu, director ANSVSA

Mihai Ponea, director Direcția pentru Siguranța Alimentelor susține că situația este îngrijorătoare. Mai exact, potrivit acestuia, problema nu este doar în România ci la nivel European, iar cantitate mare de pesticide ar putea ajugne de la 5%, chiar și la 40%.

„A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”, a declarat acesta.

Amintim faptul că, Environmental Working Group, un mare ghid care evaluează cantitatea de pesticide din America, a publicat lista anuală cu legume şi fructe considerate suspecte ori curate. Potrivit sursie citate, alimentele cu riscuri crescute sunt căpşunile, spanacul, nectarinele si merele. De cealaltă parte, cele mai curate sunt în general fructele şi legumele cu coaja precum avocado, ananas, ceapă ori vinete.