Așadar, Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogenes.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a oferit mai multe informații.

Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn

Potrivit ANSVSA, este vorba despre produsul „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, producător SC Eco Nrg SRL.

Loturile care vor fi retrase sunt următoarele:

  • L 700 150424, valabilitate 03.06.2024;
  • L 700 290424 valabilitate 18.06.2024;
  • L 700 140524 valabilitate 03.07.2024;
  • L 700 210524 valabilitate 10.07.2024.
alerta alimentara fishmann
SURSA FOTO: ANSVSA

Anunțul a venit în urma suspiciunii de posibilă infectare cu Listeria Monocytogenes. Potrivit unui comunicat, clienții care au achiziţionat produsele sunt rugaţi să le returneze la magazinul de unde l-au cumpărat.

„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, este scris în citat.

Kaufland
SURSA FOTO: Dreamstime

Bacteria identificată provoacă listerioza

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza. Această boală se transmite de obicei pe cale alimentară.

Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor.

Totuși, poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Potrivit Dr. Max, bacteria care transmite listerioza poate fi găsită în mai multe medii: în sol, în fecalele de la animale, în apă, precum și în unele alimente.

Astfel, se poate transmite cu ușurință prin consumul alimentelor care sunt contaminate, precum:

  • laptele nepasteurizat (crud) și alte produse lactate preparate din acesta, printre care unele brânzeturi moi;
  • diferite tipuri de carne, precum mezelurile, pateul, fructele de mare afumate și preparatele care le conțin. În principiu, alimentele din carne și peste care nu sunt
  • preparate în mod corespunzător din punct de vedere termic pot transmite cu ușurință bacteria;
  • legumele care nu sunt spălate bine.

Listerioza nu se dezvoltă în toate cazurile în care persoană a consumat alimente contaminate. Trebuie intervenit pe cale medicală doar atunci când apar simptome ale infecției cu Listeria.