Carne și ouă retrase de pe rafturile magazinelor

În luna septembrie, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău au desfășurat o serie de controale menite să asigure siguranța alimentară în județ.

Aceste acțiuni au dus la confiscarea a 30 de kilograme de carne și la retragerea de la comercializare a 4.380 de bucăți de ouă de consum, provenind dintr-un lot în care a fost detectată bacteria Salmonella enteritidis.

Conform Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în perioada menționată, au fost verificați 388 de operatori economici, acoperind întregul lanț de la producție la comercializare.

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au monitorizat respectarea condițiilor generale de igienă, procedurile de trasabilitate a produselor, implementarea programelor de autocontrol și etichetarea corectă a produselor alimentare.

Rezultatele controalelor au scos la iveală o serie de neconformități, printre care se numără:

  • lipsa verificării stării de sănătate a angajaților
  • neefectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare
  • lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice

De asemenea, au fost constatate deficiențe în depozitarea și manipularea produselor alimentare, precum și probleme structurale.

oua
SURSA FOTO: Unsplash.com

S-au aplicat amenzi de 55.400 lei

Pentru aceste neconformități, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a aplicat 16 amenzi contravenționale în valoare totală de 55.400 lei și a emis 39 de avertismente.

O măsură mai severă a fost suspendarea activității la un laborator de cofetărie/patiserie, unde au fost identificate deficiențe structurale.

În plus, s-a decis confiscarea celor 30 de kilograme de carne și produse din carne de la un restaurant, din cauza lipsei etichetării corespunzătoare.

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au prelevat 127 de probe de produse alimentare pentru a determina conformitatea acestora cu reglementările în vigoare.

Analizele de laborator efectuate nu au arătat probe neconforme, ceea ce sugerează că majoritatea produselor alimentare verificate respectă standardele sanitare.

Pe lângă controalele de rutină, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a intervenit și în cazul a trei alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, care au dus la retragerea de la comercializare a ouălor afectate de Salmonella.

De asemenea, au fost soluționate 13 notificări de neconformități primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.