ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) a descoperit roșii pe care erau reziduuri de pesticide în cantitați mari. Astfel că au fost retrase din magazine tomatele toxice.
Sc. Fidan Fruct Expert Srl a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la oameni a roșiilor vândute în diverse magazine. Conform ANSVSA, tomatele depășeau cantitatea admisă de reziduuri de pesticide: Clorotalonil, Chlorpirifos.
Roșiile proaspete, de origine din Turcia, lot: 60-19, comercializate între 17.12.2021 și 04.01.2022 au fost retrase de la comercializare din aceste magazine: lista completă poate fi accesată aici.
NU mâncați roșiile din Turcia
Oamenii care dețin tomate din lotul descris anterior sunt sfătuiți să NU le mănânce, să le arunce la gunoi sau să le aducă înapoi la Sc. Fidan Fruct Expert Srl de lucru din Afumați , Șos. Linia de Centură Dreaptă, Nr 92, Complex SU Market, Stand A21, Județ Ilfov.
Tot în această lună, Carrefour România a venit cu o avertizare pentru cei care au cumpărat portocale.
NU cumpărați portocale
Peste 12 tone de portocale cu pesticide au fost descoperite în România la începutul lui ianuarie, iar Carrefour a decis retragerea acestora de la comercializare. Portocalele, cu reziduuri de pesticide peste limita admisă, au fost distribuite de furnizorul Andros Stil SRL. El a menționat eronat originea portocalelor, așadar pe etichetă apare că acestea sunt din Grecia, când, în realitate, erau din Egipt.
Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), este de părere că totul face parte dintr-o schemă de fraudă. În cazul în care după finalizarea anchetei se va constata că într-adevăr este vorba despre o fraudă, atunci vor fi informate și organele abilitate.
„Dintr-un lot de 20 de tone de portocale au fost vândute 12,4 tone către un depozit şi diferenţa către alte două judeţe, Dâmboviţa şi Ilfov, iar aceste 12,4 tone s-au dus la Carrefour. Cei de la depozitul care a făcut distribuţia către supermarketuri spun că din eroare umană, când s-a făcut sortarea, deşi ele erau în cutii de Egipt, le-au schimbat în cutii de Grecia şi cu etichete de Grecia. Ele sunt origine Egipt, dar s-au pus la raft cu origine Grecia şi acum şi-au dat seama că a fost o eroare umană!!!
Eu suspicionez că este cu intenţie flagrantă de a schimba originea. Susţin că este o suspiciune de fraudă. Ancheta este încă în derulare, dar dacă constatăm că este o fraudă vom informa şi organele abilitate’, a declarat, joi, conform Agerpres, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.