Codul galben de instabilitate atmosferică va fi valabil pe data de 20 iulie, între orele 12:00 și 22:00.
”În intervalul menţionat, în Maramureş, Moldova, Dobrogea şi în estul Transilvaniei şi în nordul şi estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp)”, a transmis ANM.
Cod galben de caniculă în sudul țării
Iar vremea instabilă va alterna cu valurile de căldură. Meteorologii au emis, de asemenea, cod galben de caniculă pentru mai multe regiuni din sudul țării, semnalând val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat. Avertizarea va fi valabilă joi și vineri.
„Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.”, a mai transmis ANM.
Canicula persistă în România
Se pare că România nu va scăpa prea curând de valul de căldură! Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a spus că la sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea atinge un nou vârf de temperatură. Mai mult, nu este exclus să avem un vârf și la jumătatea săptămânii viitoare.
„Este foarte adevărat că în partea de sud a țării în continuare, și astăzi, au fost temperaturi deosebit de ridicate. Pentru că valul de căldură continuă, se manifestă cu intensități diferite de la o zi la alta. Cum spuneați, posibil la sfârșitul săptămânii să fie un nou vârf de temperatură, dar la fel de posibil este ca și săptămâna viitoare să continue acest val să evolueze în zona țării noastre și nu ar fi exclus ca un nou vârf de temperaturi foarte ridicate să fie la jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat aceasta la B1 TV.
Florinela Georgescu a subliniat faptul că temperaturile se mențin ridicate și în timpul nopților, căldura fiind astfel greu de suportat.
„Temperaturi în jurul a 40 de grade, da, au fost înregistrate și zilele trecute în Lunca Dunării, mai ridicate sunt temperaturile resimțite sub influența umezelii din aer. Este foarte important să subliniem și faptul că temperaturile se mențin foarte ridicate și pe parcursul nopților. Practic, mai bine de jumătate din noapte scad foarte puțin față de ceea ce se înregistrează după-amiaza – și de aici acest efect cumulat de a suporta cu greu valorile de temperatură”, a explicat ea.