Aseară pe aeroportul Otopeni a aterizat avionul tinerei bănuite de infecția cu coronavirus. Fata e studentă în Chină, iar două săptămâni a fost în vacanță într-o zonă foarte afectată de virusul mortal. Provincia unde tânăra a fost în vacanță s-a închis după plecarea ei.
După ce avionul ei a aterizat, două ambulanțe erau deja la baza pistei și au fost pregătite să o transporte la ”Matei Balș”. Fata urmează să fie supusă testului, iar dacă va ieși negativ, tânăra poate pleca acasă.
Bilanț dramatic
Bilanțul total al deceselor provocate de coronavirusul din Wuhan a ajuns la cel puțin 813, după ce oficialii din provincia Hubei au anunțat că încă 81 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, relatează CNN. Acestora li se adaugă încă opt morți înregistrați în celelalte provincii. Asta înseamnă că numărul deceselor înregistrate până acum în epidemia cauzată de noul virus din China l-a depășit deja pe cel al epidemiei de SARS din 2002-2003.
Sâmbătă a fost ziua în care autoritățile chineze – care fac un bilanț zilnic la sfârșitul fiecărei zile – au anunțat cei mai mulți morți: 89 într-o zi. Printre persoanele care au decedat sâmbătă în China se numără, în premieră, și doi cetățeni străini – un american și un japonez. Ambii au murit la Wuhan.
În total, s-a ajuns până acum, de la începutul epidemiei, în decembrie, la 811 morți în China plus câte unul în Filipine și Hong Kong. Total: 813 morți.
Cu o zi înainte, bilanțul total era de 724 de morți în întreaga lume, cu 722 de decese în China, în această țară fiind deja depășit numărul de decese înregistrate la epidemia de SARS. Acum bilanțul epidemiei de SARS a fost depășit și la nivel global.
În cazul sindromului respirator sever acut (SARS), au fost infectați peste 8.000 de oameni, iar dintre aceștia au murit 774. Acum, peste 37.000 de oameni din întreaga lume sunt infectați cu noul coronavirus și potrivit CNN, au murit 805.
Ca și SARS, epidemia de acum este cauzată de un coronavirus care a suferit o mutație în momentul în care a trecut la om. Coronavirusul este o familie de virusuri care este specifică animalelor și care provoacă răcelile obișnuite, dar și boli mai grave, așa cum a fost și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).
Atât epidemia de SARS, cât și cea de acum, provocată de coronavirusul din Wuhan, au început în China, ambele având ca origine probabilă piețele de animale sălbatice.