Procurori şi judecători din CSM cer public amânarea luării unor decizii în ceea ce priveşte Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) şi aşteaptă publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, precum şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii secţiei, se arată într-o poziţie publică a unora dintre procurorii şi judecătorii din CSM, dată luni publicităţii.
Semnatarii acestui document sunt Andrei Nicolae Solomon, procuror, vicepreşedinte al CSM, Andreea Anamaria Chiş, judecător, membru al CSM, Mihai Bălan, judecător, membru al CSM, Bogdan Mateescu, judecător, membru al CSM, Cristian Ban, procuror, membru CSM, Florin Deac, procuror, membru CSM şi Tatiana Toader, procuror, membru CSM.
Aceştia arată că, în contextul emiterii comunicatului preşedintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea şedinţelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor şi asigurarea integrării participării la şedinţele Plenului în agenda zilnică, „nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării şedinţei de plen sau la conţinutul ordinii de zi”.
„În mod repetat, atât în cadrul unor discuţii informale, cât şi în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat preşedintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al şedinţelor de Plen într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezenţa tuturor membrilor şi folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuţiile menţionate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situaţii, stabilirea datei de desfăşurare a şedinţei Plenului şi a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluţiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri. Menţionăm că pe ordinea de zi a şedinţei menţionate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, se mai arată în poziţia publică transmisă mass-media.
Semnatarii documentului solicită în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019, şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei.
„Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor”, se arată în document.
Aceştia arată că în acelaşi sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din 25 aprilie 2019 şi avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din 16 mai 2019.
„Aşadar, rezultă că la nivel internaţional au crescut îngrijorările organismelor internaţionale referitoare la încălcarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi a împiedicării luptei împotriva corupţiei, generate de existenţa şi activitatea acestei Secţii. De asemenea, şi pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu reprezentativitate semnificativă, precum şi de o parte covârşitoare a magistraţilor din România”, mai notează cei şapte magistraţi din CSM.
Procurorii şi judecătorii din CSM spun că sarcina lor primară este reprezentarea colegilor magistraţi, acţionând în scopul garantării independenţei justiţiei şi că vor utiliza toate pârghiile de care dispun pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii, „după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autorităţile române a recomandărilor organismelor internaţionale”.
„În acest context, solicităm public urgentarea traducerii şi aprobării publicării celor două rapoarte. Asumarea acestei poziţii, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesităţii respectării independenţei justiţiei, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigenţă ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuţii ale acestuia”, mai notează cei şapte magistraţi din CSM.