Apa mării, dar și alimentația sunt principalele surse de infectare cu bacteriii și viruși, acesta fiind motivul pentru care cei mai mulți români ajung în camera de gardă de la spital în concediu atunci când sunt pe litoral, din cauza enterocolitei.

Potrivit Antena 3, numărul turiștilor care vin la mare crește semnificativ de la un weekend la altul, iar odată cu el, crește și fluxul de turiști care formează cozi la unitățile medicală.

Mai exact, sursa citată precizează că oamenii se prezintă cu dureri de stomac, dar și cu senzația de greață și acuză vărsături, acestea fiind simptomele enterocolitei. Din fericire, cazurile de pe litoral au fost rezolvate cu un tratament medicamentos, fără a fi nevoie de internarea acestor persoane.

Apa mării și alimentația, principalele surse ale enterocolitei

În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă și fac un apel la turiști să fie atenți la apa mării dar și la alimentație, pentru că enterocolita infecțioasă este determinată de o bacterie sau de un virus, care poate fi regăsită atât în mare cât și în produsele consumate.

În ceea ce privește simptomele acestei afecțiuni, potrivit sursei citate, primele semne sunt deranjamentul stomacal, urmată de deshidratare. De asemenea, enterocolita simplă prezintă doar o diaree banală. În cazul în care există și febră, modificarea urinei, sau erupție cutanată atunci persoanele trebuie să meargă la medic.

Totodată, există posibilitatea ca în cazul în care două persoane au mâncat același lucru, doar una dintre ele să se îmbolnăvească.

Pe lângă apa mării, specialiștii mai susțin că igiena alimentară este și ea foarte importantă. Turiștii trebuie să fie atenția la locul de unde își procură mâncarea, dar și la ce mănâncă.

Mai exact, turiștii trebuie să evite alimentele care fermentează și care pot provoca deranjament la stomac. Se recomandă consumul de pâine prăjită și orez.