Alertă de ultimă oră la granița cu România. O bacterie extrem de periculoasă a fost descoperită de autorități pe o plajă de pe malul Nistrului, iar în ciuda rezultatelor venite după analiza apei, scăldatul încă nu a fost interzis în zona respectivă. Potrivit ultimelor informații, ar fi vorba despre holera.
Carmen Dorobăț, medic infecționist a explicat care sunt simptomele, dar și cum se transmite această bacterie. Într-un interviu acordat la Realitatea Plus, aceasta susține că holera este o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă.
Cum se transmite bacteria?
În acest sens, toată lumea trebuie să fie atentă la respectarea măsurilor de igienă. Totodată, medicul infecționist susține că oamenii trebuie să fie atenți și unde se scaldă, dar și să se spele pe mâini bine înainte de a mânca. În același timp, fructele trebuie și ele să fie spălate, avertizează medicul.
Referitor la situația de la granițele țării, Carmen Dorobăț susține că toți cei care vin de acolo trebuie să fie verificați riguros.
„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale diegstivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verficați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimente consumă și la zonele de cazare”, a spus medicul.
Cum se manifestă simptomele de holera?
Aceasta a mai vorbit și despre simptomele bolii. Holera se manifestă prin diaree și poate fi asemănată cu o problemă digestivă. Pe de altă parte, bacteria poate degenera, iar pacientul poate ajunge chiar și la terapie intensivă.
„Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.
Dacă vobim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a mai declarat la Realitatea Plus Carmen Dorobăț, medic infecționist.