Risc crescut în România, din cauza ploilor puternice. A fost convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă
Vineri, 9 iunie, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).
Este vorba despre Codurile galben şi portocaliu emise de specialiştii de la ANM (Adminstraţia Naţională de Meteorologie), dar şi de avertizarea hidrologică privind riscurile de inundaţii venită de la INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor).
În urma acestora, ministrul Mediului a dispus o şedinţă extraordinară a CMSU. Tanczos Barna a cerut ca toate Sistemele de Gospodărire a Apelor şi Administraţiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenţie imediată.
„Toţi angajaţii de la Apele Române trebuie să fie puşi în temă, utilajele să fie pregătite şi puse la dispoziţia autorităţilor locale. Suprafaţa avertizărilor este destul de extinsă, aşadar ne putem aştepta şi la fenomene cu impact general, pe lângă cele locale.
De asemenea, trebuie să monitorizăm cursurile de apă şi să îndepărtăm orice material plutitor sau deşeuri care ar putea fi antrenate de viituri. Astfel de materiale pot produce serioase pagube materiale sau ecologice şi trebuie să prevenim pe cât posibil astfel de situaţii”, este mesajul dat vineri, 9 iunie, de către ministrul Mediului.
Populaţia trebuie informată de urgenţă cu privire la toate riscurile, a adăugat Tanczos Barna.
„În plus, vom transmite apeluri repetate către cetăţeni, asupra pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea indicaţiilor autorităţilor.
Populaţia trebuie să fie conştientă, să se informeze constant şi să nu se expună pericolelor din proximitatea cursurilor de apă, atunci când există în vigoare astfel de avertizări”, a mai precizat acesta.
Avertizările de la ANM şi INHGA
Vineri, între 14:00 şi 24:00, este Cod portocaliu de vreme rea pentru 12 judeţe.
În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore), potrivit ANM.
Codul galben este valabil de vineri de la ora 10:00 până sâmbătă la ora 10:00. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
Cât despre hidrologi, aceştia au emis o atenţionare valabilă până vineri la miezul nopţii, pentru 14 bazine hidrografice din vestul şi nordul ţării.
Din cauza precipitaţiilor prognozate şi a propagării, sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj) şi Bistriţa – afluent al râului Siret (judeţele: Suceava, Harghita şi Neamţ).