Administrația Națională Apele Române a oferit mai multe informații cu privire la debitul Dunării, după ce România a fost lovită de inundații. Acesta ar putea atinge 8.000 de metri cubi pe secundă în săptămâna viitoare, pe 24 septembrie.
Apele Române au lansat un avertisment cu privire la inundații
Purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Ana Maria Agiu, a venit cu explicații. Aceasta a spus că situația debitelor Dunării este de 3.000 de metri cubi pe secundă în momentul de față.
Cifra respectiv este sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv 3.800 de metri cubi pe secundă.
Totuși, situația s-ar putea schimba de luna viitoare. Potrivit administrației, debitul Dunării ar putea ajunge la 8.000 de metri cubi pe secundă.
În acest context, purtătoarea de cuvânt a subliniat că „atenția este maximă”. Totodată, autoritățile vor ține legătura cu toate țările din bazinul Dunării.
În același timp, se fac calcule permanent și se urmăresc „creșterile de debite care se pot înregistra și pe afluenții Dunării”.
„În acest moment, situația debitelor Dunării este de 3000 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă. Acum câteva zile sau chiar săptămâna trecută vorbeam despre debite foarte scăzute. Situația se va reflecta în creșterea acestor debite și, conform prognozei pe care o realizează colegii noștri de la INHGA, se realizează o prognoză pe o durată de 7 zile. În fiecare zi se mai reactualizează cu încă o zi.
Deci, practic, această informație poate fi accesibilă oricui. Conform acestor date pe care colegii noștri ni le prezintă, indică și o prognoză. Astfel că, pe 24 septembrie, avem un debit de 8.000 de metri cubi pe secundă, mai mult decât dublu. Sigur că atenția este maximă, se ține legătura cu toate țările din bazinul Dunării, se urmăresc creșterile de debite care se pot înregistra și pe afluenții Dunării.
Se fac calcule permanent, se centralizează date, dar conform informațiilor pe care le avem până la această oră, nu există motive de îngrijorare pe sectorul românesc al Dunării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Apelor Române.
INHGA a actualizat Codul portocaliu de viituri
Amintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat Codul portocaliu de viituri în ziua de miercuri, 18 septembrie.
Potrivit noilor informații, riscul de viituri majore este valabil până joi și afectează râuri din Moldova şi Dobrogea.
„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. De asemenea, există probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, a transmis INGHA.
INHGA informează că vor fi vizate râurile din bazinele hidrografice:
- Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi);
- Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi);
- Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
Acelaşi cod va fi activ începând de joi dimineaţa, de la ora 3:00, până la miezul nopţii, pe râuri din următoarele județe:
- Botoşani;
- Iaşi;
- Neamţ;
- Vaslui;
- Tulcea.