Totodată, sunt așteptate depăşiri ale Cotelor de atenţie. În ceea ce privește zonele vizate, codul galben este valabil în 13 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 10 august, ora 12:00 – 21 august, ora 9:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Bârzava, Moraviţa, Olt, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Bârlad, afluenţii Prutului inferior şi râurile din Dobrogea.
De asemenea, atenţionarea hidrologică vizează, în principal, fenomenele de viituri rapide, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe parcursul zilei de joi, între orele 14:00 – 20:00, pe unele râuri mici din judeţele Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Iaşi şi Vaslui.
Furtuni în aproape toată țara
Pe lângă inundații, un val de furtuni și fenomene meteo extreme lovește o bună parte a României în următoarele ore. Potrivit ANM, s-a emis un cod portocaliu valabil pentru estul și centrul țării și un cod galben de furtuni pentru centrul și sudul țării.
Codul portocaliu a intrat în vigoare joi, 20 august, la ora 10:00 și va fi valabil până la ora 22:00. Vor fi instabilitate atmosferică temporar accentuată. și cantități de apă însemnate.
Codul portocaliu vizează Moldova, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei și în sudul și estul Transilvaniei, în total 15 județe.
Aversele vor avea și caracter torențial, vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor
depăși 30 – 40 l/mp și, pe arii restrânse, chiar 50 – 70 l/mp.
Codul galben este valabil în același interval de timp. Zonele vizate sunt Maramureș, local în Transilvania, Muntenia și sudul Dobrogei, precum și lamunte, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.
Cum va fi vremea în Capitală
În București, până joi seara, la ora 22:00, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Cantitățile de apă vor putea depăși 10…15 l/mp.
Vântul va sufla slab şi moderat.
Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade.