Escrocii se folosesc de identitatea Fiscului pentru a păcăli românii! Poți pierde o mulțime de bani și date importante dacă pici în capcana lor. Alertă de la ANAF!
Alertă ANAF: Campanie de emailuri false cu scop de fraudă
Escrocii se folosesc de identitatea Fiscului pentru a păcăli românii! Alertă ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii asupra unei noi campanii de emailuri false, trimise în numele instituției, cu scopul de a induce în eroare persoanele fizice. Emailurile par să vină din partea unei adrese falsificate – valorificare@anaf.pro – și informează destinatarii despre o așa-zisă datorie, sugerând plata imediată pentru a evita executarea silită și confiscarea bunurilor.
Atenție: această adresă nu aparține ANAF, iar instituția subliniază că nu comunică detalii despre creanțe prin email. Situațiile fiscale și somațiile oficiale sunt transmise exclusiv prin intermediul contului de Spațiu Privat Virtual (SPV) sau prin Poșta Română, cu confirmare de primire.
Pentru informații fiscale generale, contribuabilii sunt încurajați să contacteze CALL CENTER ANAF la numărul 031.40.39.160.
„Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor! Reamintim contribuabililor că ANAF nu informează contribuabilii despre creanțe prin email, informațiile privind situația fiscală proprie, somațiile, alte înștiințări sunt comunicate securizat fie prin SPV, fie prin Poșta Română cu confirmare de primire”, au reamintit angajații Fiscului.
De-a lungul timpului, escrocii s-au tot folosit de ANAF pentru a păcălii oamenii
Nu este prima dată când identitatea ANAF este folosită în mod fraudulos pentru a păcăli contribuabilii. Din 2018 și până acum, au apărut mai multe scheme prin care infractorii au trimis emailuri false, pretinzând controale fiscale fictive, „discrepanțe în evidențele fiscale” sau „resturi de plată la impozite”. Aceste mesaje au un scop clar: să convingă victimele să deschidă fișiere malware atașate, care permit atacatorilor accesul la datele și sistemele informatice ale acestora.
În contextul în care aceste atacuri devin tot mai sofisticate și greu de detectat, ANAF recomandă contribuabililor să fie vigilenți și să evite deschiderea emailurilor și a atașamentelor suspecte. Verificați cu atenție adresa expeditorului și asigurați-vă că provine de la o sursă oficială. În cazul oricărei îndoieli, utilizați canalele oficiale ale ANAF, cum este Spațiul Privat Virtual (SPV), pentru a vă informa asupra eventualelor datorii sau notificări de plată.
Contribuabilii sunt încurajați să raporteze autorităților orice email suspect pentru a contribui la prevenirea răspândirii acestor scheme frauduloase.