Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare cod galben și cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină și vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării.

COD GALBEN. Interval de valabilitate: 05 iulie, orele 12:00 – 19:00. Fenomene vizate: disconfort termic

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…35 de grade

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 23:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

De altfel, cea mai mare parte a României va fi caracterizată de perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 33…36 de grade.

De altfel, potrivit estimărilor meteorologilor, după căldură vine prăpădul iar România va fi lovită de furtuni puternice. În anumite zone ale țării se vor înregistra averse, vijelii şi izolat grindină. ANM a spus că abia de la mijlocul săptămânii viitoare căldura se mai liniștește. Astăzi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse pe arii relativ extinse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi izolat grindină. Excepţie vor face zona Bărăganului şi a Dobrogei, unde astfel de fenomene (specifice instabilităţii atmosferice) vor fi posibile doar pe suprafeţe mici şi la intensităţi mult mai reduse.