Banca Națională a României ( BNR ) a emis o alertă privind creșterea tentativelor de fraudă informatică, în care escrocii folosesc identitatea instituției pentru a înșela cetățenii. Aceste atacuri, ce includ apeluri telefonice, mesaje sau site-uri false, urmăresc să obțină informații personale sau să efectueze tranzacții financiare frauduloase.

BNR trage un semnal de alarmă: identitatea sa este folosită în atacuri de tip spoofing

Într-un comunicat transmis joi, Banca Națională a României avertizează în legătură cu creșterea semnificativă a tentativelor de fraudă informatică.

Escrocii folosesc apeluri telefonice, mesaje scrise sau site-uri false, toate mascate drept comunicări oficiale ale unor instituții publice. Aceste acțiuni încearcă să inducă în eroare victimele, folosind sigla, culorile sau alte elemente vizuale asociate cu BNR.

În multe cazuri, atacatorii se dau drept reprezentanți ai unor autorități precum ANAF, Poliția Română sau chiar Banca Națională. Scopul acestor tentative este colectarea de date personale sau inițierea unor tranzacții financiare pe baza unor informații frauduloase.

„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR.

Metodele infractorilor digitali: aplicații false, ponturi financiare și deepfake-uri audio-video

BNR menționează că unele dintre aceste atacuri includ recomandări false privind investiții avantajoase, cu promisiuni de câștig rapid.

inselatorie, frauda, scam, hack
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Există și cazuri în care victimele sunt îndemnate să instaleze aplicații, să acceseze linkuri sau să autorizeze acțiuni prin amprentă digitală.

Aceste metode permit escrocilor accesul la telefonul victimei și, implicit, la aplicații bancare sau date confidențiale importante.

Totodată, în unele situații, sunt utilizate și mesaje audio sau video în care apar persoane care pretind că reprezintă BNR.

„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, menționează comunicatul.

Prin utilizarea tehnologiilor precum deepfake, fraudatorii creează iluzia unei interacțiuni autentice cu autoritățile statului român.

BNR: Comunicare doar prin canale oficiale. Nu oferim informații bancare prin telefon, e-mail sau SMS

Banca Națională insistă că nu cere niciodată informații personale prin telefon, mesaje-text, e-mail sau rețele sociale.

Nu sunt solicitate date despre carduri, conturi bancare, credite sau venituri personale prin nicio formă de comunicare informală.

Comunicările oficiale sunt publicate exclusiv prin site-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile verificate de pe platformele sociale.

În cazul în care cineva oferă ponturi financiare sau oportunități de câștig rapide în numele BNR, este foarte probabil o înșelătorie.

Instituția recomandă cetățenilor să nu furnizeze date personale sau financiare unor persoane necunoscute care solicită astfel de informații.