ONU lansează un avertisment fără precedent și susține că impactul direct al pandemiei de Covid-19 este mult mai grav decât virusul în sine.
Este exrem de grav ce se întâmplă din cauza Covid-19. ONU atrage atenția asupra consecinţelor indirecte ale pandemiei care au ajuns să depăşească impactul direct al virusului în cele mai fragile ţări ale lumii.
Semnalul de alarmă a fost tras de coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, în faţa Consiliul de Securitate al ONU.
„Efectele indirecte ale crizei vor fi mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”, a susținut coordonatorul ONU, care a explicat în detaliu că efectele sunt mai ales de ordin economic – scăderea preţurilor la materiile prime, reducerea remitenţelor, perturbările comerţului şi măsurile de izolare îngreunând supravieţuirea, mai ales în cazul muncitorilor zilieri şi al femeilor.
Mark Lowcock a precizat că cele mai puternic afectate de impactul COVID sunt ţările sărace. Lovitura s-a făcut resimțită în serviciilor de educaţie şi de sănătate. Mai exact, oamenii au devenit mult mai vulnerabili la maladii precum rujeolă, malarie şi tuberculoză.
Potrivit lui Rosemary DiCarlo, s-a observat o creştere a discriminării, a violenţei pe bază de gen şi limitări ale libertăţii de exprimare. În plus, există riscul ca pandemia să facă să deraieze procesele fragile de pace, a menţionat DiCarlo.
Oficialul ONU a readus în discuție apelul lansat în 23 martie de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Acesta a cerut atunci încetarea globală a focului, demers care a primit iniţial răspunsuri încurajatoare, în Columbia, Filipine şi alte zone fiind anunţate armistiţii temporare.