În weekend, România se confruntă cu coduri meteo severe, anunțate de meteorologi, ce includ ploi torențiale și vânt puternic. Aceste avertizări se aliniază cu prognozele care prevăd cantități de precipitații de peste 100 de litri pe metrul pătrat în anumite regiuni, ceea ce poate genera riscuri semnificative.
Vreme instabilă și temperaturi în scădere
Meteorologii anunță că duminică va începe „vârful acestei perioade instabile”, cu scăderi accentuate ale temperaturilor și ploi abundente. Cantitățile de precipitații vor fi semnificative, iar vântul va depăși 60 de kilometri pe oră în anumite zone ale țării. Vom avea coduri meteo în toată țara.
„Codul portocaliu intră în vigoare duminică, la ora 10:00, până luni, la ora 12:00, şi vorbim de nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi Orientali, interval şi zone în care perioadele cu ploi torenţiale vor fi destul de abundente, pentru că este posibil să cumulăm cantităţi de precipitaţii 50-90 de litri pe metrul pătrat, izolat de peste 100 de litri pe metrul pătrat.
Iar în restul ţării vorbim de un cod galben, şi aici cantităţi de 25-40 de litri pe metrul pătrat şi local peste 50 de litri pe metrul pătrat şi, ceea ce este foarte important, intensificările de vânt, 45-65 de kilometri pe oră, iar în Moldova şi estul Munteniei, temporar, rafale de peste 70 de kilometri pe oră”, a declarat Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, în cadrul unei videoconferințe cu autoritățile locale.
Răcire accentuată și posibile fenomene severe
În ceea ce privește temperaturile, Mateescu a subliniat că, în zilele de vineri și sâmbătă, valorile vor atinge 32-33 de grade Celsius, dar de duminică vremea va deveni rece.
La munte, este posibil să se producă lapoviță și ninsoare, ceea ce va accentua starea de instabilitate a vremii.
„Nu este exclusă emiterea de avertizări de tip nowcasting privind fenomene severe imediate, după cum nu este exclusă extinderea codului portocaliu pentru unele zone din sud-estul ţării, mai ales sudul Moldovei şi partea de nord-est a Munteniei şi chiar existenţa unui «areal de cod roşu»”, a adăugat Mateescu.
Monitorizarea cursurilor de apă
Hidrologii au actualizat prognoza hidrologică, iar autoritățile de la Apele Române au emis avertizări cu privire la posibilele creșteri de nivel.
„Este posibil să avem creşteri de nivel, dar fără atingerea unor cote care să pună în pericol locuinţe”, au afirmat oficialii.
Aceștia subliniază că monitorizarea cursurilor de apă este esențială, deoarece, deși nivelul nu va crește semnificativ, pot apărea blocaje în zona podurilor.