Situația meteorologică în România este extremă, iar tornadele pot apărea, deși nu la intensitatea celor din America de Nord, transmit reprezentanții ANM. Aproximativ 10% dintre furtuni se transformă în tornade în România, potrivit meteorologilor.
Roxana Bojariu, șefa departamentului de climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a discutat despre situația meteorologică din țara noastră. Climatologul a evidențiat că în general asistăm la o intensificare a fenomenelor meteorologice, nu doar în România, ci și la nivel global, ca rezultat al încălzirii globale.
Extreme meteorologice în România
Ea a vorbit și despre prezența tornadelor în România, dar și în Europa. În acest context, ea a explicat că anual se produc sute de tornade în Europa, dar intensitățile acestora nu ating nivelul maxim. De asemenea, în România, acestea pot apărea și sunt generate de unele furtuni foarte puternice.
„Tornadele au mai fost și vor mai fi și în România, ca și în Europa. Dacă vorbim statistic, nu am avut la intensitatea celor din America de Nord, acolo unde sunt condiții locale care determină rețeta perfectă pentru tornade.
Și în Europa, anual sunt în jur de 800 de tornade și intensitățile totuși nu ajung la gradul cel mai mare. Și în România se pot genera astfel de fenomene extreme și în general este vorba de furtunile foarte puternice, dar nu toate generează tornade, cam 10% dintre ele.
Din păcate, cu aceste viteze ale rafalelor, de 120 km, este o caracteristică unui sistem tropical uragan de categoria 1, dar nu vorbim de uragane.
Nu doar tornadele dau intensificări de vânt foarte mare. Ne confruntăm și cu alte tipuri de sisteme de vreme în care nu ai vânt în mișcare de rotație, ci vânt care se focalizează pe o anumită zonă, și atunci poți avea fenomene mai dure decât tornadele.
Vorbim despre o intensificare a fenomenelor în general, nu doar în România, pe fondul încălzirii globale”, a declarat Roxana Bojariu la Antena 3 CNN.
Cod galben de caniculă în acest weekend
Pe de altă parte, ANM a emis azi o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă vineri şi sâmbătă, în nouă judeţe din sud şi sud-est, inclusiv în Municipiul Bucureşti.
Conform prognozei de specialitate, în zilele de 14 şi 15 iulie, valul de căldură va persista în sudul Olteniei, sudul şi estul Munteniei, precum şi în vestul Dobrogei.
Local, va fi caniculă şi disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade, iar cele minime între 18 şi 21 de grade.
Judeţele vizate de Codul galben sunt: Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Bucureşti.