Cinci morți și 114 de spitalizați din cauza unor suplimente alimentare produse de Kobayashi Pharmaceutical
Cinci oameni au murit în Japonia. Alți 114 au fost spitalizați din cauza unor suplimente alimentare produse de firma japoneză Kobayashi Pharmaceutical. Oamenii spitalizați au vârste cuprinse între 40 de ani și 80 de ani.
Kobayashi Pharmaceutical a primit circa 12.000 de reclamații legate de probleme de sănătate din partea oamenilor.
„Nu numai că vom investiga întreaga amploare a acestei probleme, ci și vom preveni răspândirea acesteia și vom oferi explicații și compensații acelor clienți care au fost afectați”, a spus președintele companiei respective, Akihiro Kobayashi, într-o conferință de presă.
Suplimentele contaminate au fost retrase de pe rafturile magazinelor
Ministerul Sănătății din Japonia a cerut retragerea de pe piață a tuturor loturilor de Benikoji ColesteHelp, NaishiHelp Plus Cholesterol și Natto-kinase Sarasara Tsubu GOLD pe durata anchetei.
Cele trei suplimente aliementare conțin „beni koji”, un orez fermentat cu drojdie roșie. Acest ingredient este cunoscut pentru proprietățile sale de reducere a colesterolului. Este utilizat tradițional în condimentarea și conservarea alimentelor și pentru vinul de orez. Cu toate acestea, procesul de fermentație poate genera nivele periculoase de cirinină, o toxină care poate afecta funcționarea rinichilor.
Suplimentele alimentare conțineau substanțe pe care firma japoneză „nu le-a avut în vedere”
Un purtător de cuvânt al Kobayashi Pharmaceutical a spus că oamenii decedați au suferit de afecțiuni renale, după ce au consumat Benikoji ColesteHelp. Doi dintre ei luaseră pastilele încă din anul 2021, când suplimentul alimentar a fost lansat. Alt decedat a consumat produsu la începutul anului 2022. Kobayashi Pharmaceutical a început voluntar retragerea de pe piață a celor trei produse de vinerea trecută. O investigație preliminară efectuată de firma respectivă a identificat substanțe pe care „nu le-a avut în vedere” în unele dintre ingredientele utilizate în procesul de fabricație.
„Compania a angajat mai multe universități pentru a realiza analize independente. Lotul afectat ar fi putut fi produs între aprilie și octombrie anul anterior și distribuit între aprilie și decembrie. Nu a fost detectată nicio toxină în timpul unui screening din februarie”, a spus, joi, purtătorul de cuvânt al firmei respective pentru CNN.
Vineri, firma respectivă a recunoscut posibilitatea ca un ingredient ajuns accidental în suplimentele alimentare să cauzeze efecte adverse atunci când a fost combinat cu alte substanțe. Conform site-ului oficial al Kobayashi Pharmaceutical, produsele lor de „beni koji” utilizează o tulpină de bacterii în procesul de fermentație, ce este neproductivă în producția de cirinină.
„Ne cerem scuze profund pentru orice inconvenient pe care acest lucru le poate cauza clienților noștri și părților afiliate. Considerăm că această problemă este o problemă serioasă și vom continua să investigăm”, a comunicat, săptămâna trecută, firma japoneză.
Guvernul Japoniei va investiga decesele
Guvernul de la Tokyo investighează decesele și presupusa legătură a lor cu beni koji.
„Dacă este necesar, trebuie să luăm în considerare toate măsurile posibile.”, a spus premierul Japoniei, Fumio Kishida.
Rapoartele preliminarii au stârnit preocupări în alte țări din Asia, unde suplimentele japoneze sunt extrem de căutate. De exemplu, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Taiwan a dispus distribuitorilor să oprească importul a peste 150 de produse care conțin beni koji. În Singapore, autoritățile locale au atras atenția asupra unui sake spumant, un tip de vin de orez, fabricat de Takara Shuzo din Kyoto, care utilizează beni koji în produsele sale.