Noul COVID aduce vaccinarea în Anglia
Cercetătorii susțin că este puțin probabil ca BA.2.86, o ramificație a variantei Omicron, să provoace un val distrugător. Deoarece apărarea imunitară acumulată la nivel mondial în urma vaccinării și a infecțiilor anterioare, potrivit Reuters.
„Există informații limitate disponibile în prezent despre BA.2.86, astfel încât impactul potențial al acestei anumite variante este dificil de estimat. Vom continua să monitorizăm BA.2.86 și să sfătuim guvernul și publicul pe măsură ce aflăm mai multe”, a spus directorul executiv al Agenției britanice pentru securitate sanitară, Jenny Harries.
Chiar și așa, ministerul britanic al Sănătății a declarat că programele anuale de vaccinare pentru grupurile în vârstă și cu risc vor începe cu câteva săptămâni mai devreme decât era prevăzut.
„Pe măsură ce oamenii noștri de știință de talie mondială adună mai multe informații despre varianta BA.2.86, este logic să devansăm programul de vaccinare”, a anunțat Maria Caulfield, prin intermediul unui comunicat.
Varianta a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 18 august, iar vaccinările vor începe pe 11 septembrie. Urmează apoi ca rezidenții căminelor de bătrâni și persoanele cu cel mai mare risc să primească primele vaccinurile. Varianta a fost identificată pentru prima dată în Danemarca la 24 iulie. Ulterior s-a răspândit în alte țări. Anglia nu mai are restricții privind coronavirusul din februarie 2022.
SUA face față
Autoritățile din domeniul sănătății și oamenii de știință spun că, în prezent, analizează BA.2.86. O nouă tulpină a virusului care provoacă COVID-19. După ce varianta cu numeroase mutații s-a răspândit deja în mai multe țări și în cel puțin trei state din SUA.
OMS a decis să clasifice în categoria „variantelor monitorizate din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutaţii ale genei Spike”. Deocamdată, oficialii din SUA spun că pot face față tulpinii. Asta, dacă aceasta continuă să se răspândească precum variante anterioare, informează CBS Nesws.
Evaluările timpurii sugerează că testele actuale, precum și vaccinurile care vor fi lansate în septembrie, vor fi eficiente și în cazul variantei BA.2.86. Rămân, totuși, o serie de întrebări fără răspuns legată de varianta supranumită „Pirola” pe rețelele de socializare, ale cărei mutații ar putea echivala cu un salt evolutiv similar cu apariția variantei Omicron, în 2021.
„Impactul potenţial al mutaţiilor BA.2.86 este, momentan, necunoscut. Și face obiectul unei evaluări minuţioase”, a precizat OMS, care a subliniat încă o dată importanţa continuării monitorizării, secvenţionării şi raportării autorităţilor competente pentru a avea o viziune precisă şi de ansamblu asupra pandemiei.