Alertă Europeană. Parfumuri de lux, cu risc chimic. Sunt vândute și în România

Sursă: Dreamstime

Produse cosmetice și de igienă periculoase pentru sănătate, conținând substanțe toxice care afectează sistemul reproducător! Mai multe produse au fost găsite cu 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), o substanță chimică interzisă, care prezintă riscuri pentru sănătate conform reglementărilor europene.

Produsele periculoase pentru sănătate

Mai multe parfumuri și ape de toaletă și produse de igienă de la branduri cunoscute au fost găsite conținând o substanță chimică interzisă, care poate prezenta riscuri pentru sănătate. Aplicația InfoCons, dedicată protecției consumatorilor, a emis diverse alerte referitoare la aceste produse cosmetice.

Substanța în cauză este 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă, denumită și sub numele de BMHCA, care este interzisă în produsele cosmetice conform reglementărilor europene. Aceasta poate afecta sistemul reproducător, dăuna sănătății fătului și provoca reacții de sensibilizare a pielii. De asemenea, au fost semnalate și produsele cosmetice tip săpun și ce reprezintă riscul chimic pe care îl au acestea.

Parfumurile care conţin substanţe toxice

Printre produsele semnalate se regăsesc „Lady Million” de la Paco Rabanne, „Magnifique” de la Lancome Paris, „X Hugo X” de la Hugo Boss, „Elite Gentleman Untailored” de la Avon Cosmetics, „Victory League” de la Adidas, „Cheap and Chic” de la Moschino și „Versace pour Homme” de la Versace.

Săpunurile care conţin substanţe toxice

Printre produsele semnalate cu risc chimic se găsesc „Caring hand wash” de la Dove, „Igienizzante al muschio bianco con Antibatterico” de la BOROTALCO, „Delicate care” de la Palmolive, „Creme smooth” de la Nivea, „Dove beauty cream bar” de la Dove, „Fa Mystic Moments” de la FA și „Mirra” de la Tesori d’Oriente, toate acestea conținând 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), o substanță interzisă în produsele cosmetice care poate afecta sistemul reproducător și sănătatea fătului, provocând, de asemenea, sensibilizarea pielii.

InfoCons avertizează că produsele semnalate în sistemul european de alertă reprezintă un risc direct pentru consumatori și pot fi găsite atât în magazine fizice, cât și pe platforme online din întreaga Uniune Europeană. Organizația recomandă consumatorilor să fie prudenți și să utilizeze aplicația pentru a verifica alertele înainte de a cumpăra produse cosmetice.

Creșterea alertelor pentru produse neconforme periculoase

Numărul alertelor pentru produse cosmetice neconforme este în continuă creștere, iar riscurile se extind la diverse categorii, inclusiv articole pentru îngrijirea copilului și produse de construcție.
Aplicația europeană InfoCons este un instrument esențial pentru identificarea produselor nesigure, oferind acces rapid și gratuit la informații despre produsele alimentare și nealimentare neconforme.
Disponibilă în 33 de limbi, inclusiv română, engleză și franceză, aplicația asigură accesibilitatea informațiilor pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. Consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție etichetele produselor pentru a se asigura că produsele cosmetice achiziționate nu se află pe lista alertelor emise de Uniunea Europeană.