Alertă la granița NATO
Alertă la granița NATO. În cursul zilei de sâmbătă, zeci de migranți au fost opriți la granița dintre Finlanda și Federația Rusă. Aici au fost ridicate bariere, anunță polițiștii finlandezi de frontieră.
Măsura vine în contextul în care guvernul finlandez acuză Moscova că îndreaptă migranții către aceste puncte de frontieră ca represalii pentru decizia țării de a intensifica cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite.
De partea cealaltă, Federația Rusă neagă aceste informații.
Barierele au fost ridicate la punctele de trecere a frontierei:
- Vaalimaa
- Nuijamaa
- Imatra
- Niirala
Granița dintre Finlanda și Rusia, graniță a UE
Aceste frontiere sunt în sud-estul Finlandei. Aici, traficul dintre cele două țări este intens. Cu toate acestea, zeci de migranți au reușit să ajungă la punctele de trecere Nuijamaa și Vaalimaa.
Aici, ei au aprins focuri de tabără în spatele gardurilor de sârmă ghimpată. La Nuijamaa, doi indivizi au reușit să treacă de bariere și să intre în Finlanda.
Colonelul Mika Rytkonen a declarat că se lucrează la consolidarea barierelor pentru a preveni astfel de situații. Finlanda, care are o graniță comună cu Rusia de 1.340 km.
Granița aceasta nu este numai o graniță între două țări din Europa. Este și o graniță externă a Uniunii Europene.
Sute de solicitări de azil
Alertă la granița NATO. Presa internațională mai scrie că au fost înregistrate aproximativ 300 de solicitanți de azi. Ei provin, în mare parte, din:
- Irak
- Yemen
- Somalia
- Siria
Aceștia sunt doar cei care au ajuns în Finlanda în această săptămână.
Deși patru puncte de frontieră au rămas deschise, migranții pot merge la doar două dintre ele. Este vorba despre cele din Salla și Vartius, ambele situate mai la nord.
Doar în cursul zilei de sâmbătă, 18 noiembrie, la postul de la Vartius s-au prezentat 67 de oameni. Un al doilea grup a ajuns acolo la o jumătate de oră după închiderea postului.
Deteriorarea relațiilor dintre Finlanda și Rusia
În timp ce majoritatea trecerilor ilegale au avut loc la punctele de frontieră sudice, „se pare că fenomenul se răspândește deja oarecum spre nord”, spun oficiali finlandezi.
Ministrul finlandez de Interne a subliniat că, dacă această situație se extinde la alte puncte de trecere a frontierei și devine mai dificilă, se vor lua măsurile necesare. Orpo nu a dezvăluit care ar putea fi aceste măsuri.
Finlanda, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, ridică un gard de 200 de kilometri pe o secțiune a frontierei sale cu Rusia, finalizare programată până în 2026. În prezent, frontierele Finlandei sunt securizate în principal de garduri ușoare din lemn, concepute pentru a împiedica animalele să se rătăcească.
Legăturile dintre Helsinki și Moscova s-au deteriorat de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, determinând Finlanda să renunțe la decenii de nealiniere militară și să adere la NATO, pe fondul îngrijorărilor pentru propria securitate.
Pe 1 octombrie, Rusia a expulzat nouă diplomați și a închis consulatul Finlandei din Sankt Petersburg ca represalii pentru expulzarea a nouă diplomați ruși în iulie, acuzați că au acționat în calitate de „servicii de informații”.
În luna mai, grupul energetic finlandez de stat Fortum a anunțat că Moscova a preluat controlul asupra filialei sale din Rusia în baza unui decret semnat de președintele Vladimir Putin. Aceste mișcări reflectă tensiunile crescânde dintre cele două țări, arată France 24.