Rusia susţine ferm că au crescut ameninţările Occidentului la adresa ei
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a avertizat miercuri, 9 august 2023, că „în direcţiile strategice de vest şi nord-vest, ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei au crescut exponenţial”, iar „disponibilitatea Occidentului de a trimite o cantitate considerabilă de resurse disponibile în Ucraina pentru a întoarce în favoarea lor situaţia de pe câmpul de luptă, generează riscuri serioase de escaladare a conflictului.”
„Occidentul duce un război prin procură împotriva Rusiei, oferind un sprijin fără precedent regimului marionetă de la Kiev. Din februarie anul trecut, Ucraina a primit sute de tancuri, peste 4.000 de vehicule blindate, peste 100.000 de piese de artilerie şi zeci de lansatoare multiple sau sisteme de apărare antiaeriană. Ajutorul militar occidental acordat Kievului ar fi depăşit 160 de miliarde de dolari.
SUA cer aliaţilor lor furnizarea de arme din ce în ce mai letale şi cu rază de acţiune mai lungă, cum ar fi rachete britanice Storm Shadow. În acest context şi din cauza deficitului de muniţie cu care se confruntă Kievul, Washingtonul a comis o nouă crimă de război prin includerea în pachetul de ajutor militar pentru Ucraina a bombelor cu dispersie, interzise de o convenţie internaţională”, a declarat el, miercuri, în cadrul unei reuniuni unde a fost prezentat raportul privind consolidarea grupărilor militare naționale la frontierele de vest ale Rusiei, relatează agenția de presă EFE.
Polonia trimite 2.000 de soldaţi la graniţa cu Belarus
El a vorbit, totodată, și despre „riscurile considerabile” reprezentate de „militarizarea Poloniei, care a devenit principalul instrument al politicii antiruseşti a SUA”, acuzând armata Poloniei că încearcă să ocupe vestul Ucrainei, de aceea înfiinţează unităţi polono-ucrainene, sub aparenţa de a asigura securitatea ţării vecine.
Afirmația sa a fost făcută în contextul în care ministrul Apărării din Polonia, Maciej Wasik, a anunțat tot miercuri, 9 august, că va trimite 2.000 de soldaţi la frontiera Poloniei cu Belarus, adică de două ori mai mulţi soldați decât a cerut Garda de Frontieră, pentru a stopa trecerile ilegale ale migranţilor şi pentru a menţine stabilitatea.
„Luând în considerare forţele armate ale ţărilor din Europa de Est, de-a lungul frontierelor Uniunii statale (Rusia-Belarus) se află aproape 360.000 de militari, 8.000 de vehicule blindate, 6.000 de dispozitive de artilerie şi mortiere, 650 de avioane şi elicoptere. Polonia şi-a anunţat deja planurile de consolidare a armatei sale şi se aşteaptă ca forţe şi armament NATO semnificative să fie desfăşurate în Finlanda, care tocmai a aderat la alianţa occidentală condusă de SUA
Mai mult, prezenţa forţelor din alte ţări NATO a crescut de 2,5 ori de la începutul războiului, ajungând la peste 30.000 de militari. Ameninţările menţionate la adresa securităţii militare a Rusiei necesită o reacţie adecvată şi în timp util. Rusia îşi va consolida forţele la frontierele sale vestice”, a explicat oficialul rus.