Alertă în Europa de Est! Numărul infectărilor cu coronavirus a explodat. Situația pandemiei s-a complicat peste noapte

Europa

Numărul de infectări cu coronavirus este în creștere în majoritatea țărilor din Europa, iar situația din Europa Centrală și de Est este de-a dreptul îngrijorătoare. Experții atrag atenția că problema ar putea fi și mai gravă având în vedere că pandemia este acum diferită, în contextul apariției noilor variante care sunt mai contagioase.

În trei sferturi din țările europene numărul cazurilor de infectare cu coronavirus cresc, cele mai grave situații fiind în Europa Centrală și de Est, se arată într-o analiză SkyNews, ce se bazează pe datele raportate de Universitatea John Hopkins.

Doar nouă din cele 40 de țări europene analizate au înregistrat mai puține cazuri în prima săptămână a lunii martie față de jumătatea lunii februarie. Portugalia, Spania și Marea Britanie sunt țările care înregistrează cele mai mari scăderi. De asemenea, Spania este singura țară care are o rată a cazurilor mai mică decât la sfârșitul lunii septembrie.

Majoritatea țărilor care au înregistrat cele mai mari creșteri se află în Europa Centrală și de Est. Țările de aici au înregistrat infecții la scară largă mai târziu decât Europa de Vest la începutul pandemiei, acum un an de zile.

Situația este diferită acum din cauza noilor variante de COVID-19

Creșterea numărului de cazuri reprezintă o îngrijorare majoră, deoarece pandemia a arătat că de obicei acest lucru duce la o creștere a internărilor în spitale, presiune asupra sistemelor de sănătate și apoi decese.

O parte din Estonia a rămas deja fără paturi de spital săptămâna aceasta, Republica Cehă și Slovacia au fost nevoite să mute pacienții din spitalele COVID în alte țări europene, iar spitalele din Letonia se pregătesc pentru un al treilea val de coronavirus.

Europa a fost puternic lovită când pandemia s-a răspândit pentru prima dată pe continent anul trecut, dar de data aceasta situația este diferită, deoarece există acum mai multe variante de coronavirus tratat care sunt mai contagioase, în timp ce un studiu sugerează că varianta originară în Kent, Marea Britanie, are o rată de mortalitate mai ridicată.

Speranțele stau în lansările de vaccinuri, dar vaccinarea se produce la viteze diferite în întreaga Europă, Marea Britanie fiind una dintre cele mai rapide, în timp ce țările UE rămân în urmă.