În Spania și Portugalia, peste 1.000 de oameni au murit din cauza căldurii extreme
În Spania și în Portugalia, au fost înregistrate peste 1.000 de decese cauzate de căldura extremă din ultimele zile. În Spania, țara care găzduiește un număr mare de cetățeni români, ard necontrolat cel puțin 20 de incendii. În nordul Spaniei, de exemplu, mercurul din termometre a ajuns luni la 43 grade Celsius.
În Portugalia, mercurul din termometre a ajuns la 47 grade Celsius, un record pentru această perioada a anului. O mare parte din Portugalia a fost sub avertizare de incendiu, potrivit Oficiulio Național de Meteorologie IPMA.
Presa din Portugalia relatează că 300 de persoane din Murça au fost evacuate din cauza pericolului de incendiu. În prezent, autoritățile locale fac eforturi să se evite situația din 2017, când 66 de persoane au murit în incendii. Incendiile din Spania, Portugalia, Grecia și Franța au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele.
În Marea Britanie și Franța au fost emise avertismente de căldură extremă
În prezent, meteorologii britanici se așteaptă ca în Marea Britanie să apară cea mai fierbinte zi din toate timpurile, în timp ce meteorologii francezi spun că anumite părți din Franța se confruntă deja cu o „apocalipsă de căldură”.
De exemplu, în orașul francez Nantes sunt 42 grade Celsius, iar Gironde, o regiune turistică populară din sud-vestul Franței, a fost afectată grav de incendiile cauzate de temperaturile extreme. Pompierii s-au luptat pentru a controla incendiile care au distrus aproape 17.000 de hectare de teren în ultima săptămână. Incendiile din ultimele zile au forțat peste 30.000 de oameni să își părăsească locuințele și să plece în adăposturile de urgență.
„Ideea care îmi vine în minte este că este un monstru. Este un monstru, ca o caracatiță, și crește și crește și crește în toate părțile. Din cauza temperaturii, din cauza vântului… este un monstru și este foarte greu să lupți împotriva lui”, a spus Jean-Luc Gleyze, guvernatorul regiunii Gironde, referindu-se la incendiile din Franța, relatează BBC.
Lucy Williamson, corespondent BBC pentru regiunea franceză Gironde, a precizat că temperaturile ar putea scădea puțin astăzi, însă acest lucru nu va aduce o îmbunătățire imediată a situației, atâta timp cât persistă seceta și vântul.
Luni, a fost una dintre cele mai călduroase zile înregistrate vreodată în Marea Britanie, cu o maximă de 38,1 grade Celsius în Suffolk (estul Angliei), iar meteorologii britanici spun că astăzi temperaturile maxime ar putea ajunge la 40 grade Celsius (cea mai ridicată temperatură din istoria Regatului Unit). Deja călătoriile au fost afectate grav. Au fost anulate călătorii cu trenul și zboruri pe aeroportul Luton din Londra, după ce o parte a pistei s-a topit sub căldura extremă.
În prezent, meteorologii spun că valul de căldură se îndreaptă spre nordul Europei, iar Belgia și Germania se așteaptă să înregistreze temperaturi maxime de 40 grade Celsius în zilele următoare.