Anunțul este făcut în contextul în care au fost confirmate mai multe incidente petrecute în noaptea de Anul Nou, printre care o petrecere ilegală cu mii participanţi şi un deces din cauza folosirii neglijente a focurilor de artificii.
Orice deplasare neesenţială este în prezent interzisă pe întreg teritoriul Franţei între orele 20:00 şi 06:00, dar începând de sâmbătă interdicţia se va aplica începând de la ora 18:00 în respectivele 15 departamente.
Numărul de cazuri înregistrate în Franța
Ministerul Sănătăţii francez a raportat joi 19.927 de noi cazuri de COVID-19, sub bilanţul de 26.457 consemnat miercuri, dar în continuare mult peste ţinta de cel mult 5.000 de cazuri zilnice stabilită de guvern pentru relaxarea restricţiilor.
Deşi autorităţile au interzis orice petrecere şi adunare în noaptea de Anul Nou, în localitatea Lieuron din vestul Franţei mii de tineri, francezi şi străini, s-au adunat la o astfel de petrecere ilegală, circa 2.500 dintre ei fiind încă acolo vineri dimineaţă.
Jandarmii au intervenit, dar „s-au lovit de ostilitatea violentă a numeroşi petrecăreţi (…), un vehicul al jandarmeriei a fost incendiat, altele au fost avariate şi asupra militarilor s-a aruncat cu sticle şi pietre, provocând răni uşoare”, afirmă prefectura locală într-un comunicat, menţionând de asemenea că a fost deschisă o anchetă pentru ultraj şi organizare ilegală de adunări festive.
În acest timp, în oraşul Boofzheim, în estul ţării, un bărbat a fost decapitat de focurile de artificii, iar un altul este grav rănit. Detaliile acestui incident sunt încă neclare, dar potrivit unui ziar local cei doi se apropiaseră prea mult de artificii în momentul exploziei. Vânzarea şi folosirea acestor dispozitive a fost de altfel interzisă în acea regiune, pentru a diminua numărul urgenţelor medicale în această perioadă în care serviciile sanitare sunt copleşite de pandemie.
Franța, campioană la numărul de persoane reticente la vaccinul anti-COVID
Doar 4 francezi din 10 vor să fie vaccinați împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj publicat marți, care acordă Franței locul de „campioană mondială” în rândul țărilor refractare, înaintea Rusiei și a Africii de Sud. Studiul a fost realizat în 15 țări prin intermediul platformei online Ipsos Global Advisor, în perioada 17-20 decembrie, pe un eşantion de 13.542 de adulți (dintre care aproximativ o mie în Franța, cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani).
În timp ce campania de vaccinare tocmai a început în Franța, 40% dintre francezi ar fi de acord să fie vaccinați împotriva Covid, potrivit acestui studiu Ipsos Global Advisor în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Un procent într-o mare scădere în comparație cu studiul lor anterior publicat în octombrie (54% intenţionau să se vaccineze) și chiar mai mult comparativ cu august (59%).
Ultimele cifre de la Sănătatea Publică Franţa publicate la începutul lunii decembrie au arătat, de asemenea, o scădere a intenției de vaccinare, 53% dintre cei chestionați spunând că sigur sau probabil vor să fie vaccinați.
Franța nu este singura țară în care intențiile de vaccinare sunt relativ scăzute. Astfel, potrivit studiului Ipsos Global Advisor, doar 43% dintre ruși sunt gata să fie vaccinați şi 53% dintre sud-africani. Urmează Japonia (60%), Italia și Spania (62%), urmate de Germania (65%), notează publicația franceză L`Express.