Alertă în Europa! O importantă țară turistică a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă două săptămâni, după ce măsurile impuse au început să dea rezultate.
Parlamentul de la Praga a prelungit vineri până pe 20 noiembrie starea de urgenţă prin care guvernul minoritar condus de Andrej Babis încearcă să stopeze transmiterea accelerată a noului coronavirus în Republica Cehă, devenită a doua ţară membră a UE cu cea mai ridicată rată a infectărilor, relatează DPA şi EFE. Premierul Babis ceruse ca starea de urgenţă, instituită pe 5 octombrie, să fie extinsă până pe 3 decembrie, dar nu a reuşit să obţină susţinere în legislativ decât pentru o prelungire până pe 20 noiembrie.
Starea de urgenţă permite guvernului să menţină restricţiile antiepidemice care restrâng libertatea de mişcare, inclusiv interdicţia de circulaţie între orele 21:00 şi 05:00 şi interzicerea pe timp de zi a deplasărilor care nu sunt necesare. Şcolile şi restaurantele sunt închise, la fel şi activităţile comerciale neesenţiale. Măsurile de limitare a contactelor, în vigoare din 14 octombrie, par să încetinească epidemia, rata de reproducere a virusului scăzând în prezent la circa 1,1, faţă de 1,5 cât era pe 9 octombrie. Dar ”este evident că suntem departe de a câştiga această luptă”, a subliniat Babis în intervenţia sa în faţa parlamentului.
Autorităţile au raportat vineri 13.051 noi cazuri de COVID-19, iar în ultimele 14 zile Republica Cehă a înregistrat o rată de 1.512 infectări la 100.000 de locuitori, fiind depăşită în UE doar de Belgia, cu 1.600 de infectări la 100.000 de locuitori.
Preşedintele ceh va numi joi un nou ministru al Sănătăţii pentru a-l înlocui pe Roman Prymula, demis după ce a fost surprins încălcând măsurile pe care chiar el le-a luat împotriva coronavirusului, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, relatează AFP.
Primul loc în UE la numărul de noi decese
Aflată pe primul loc în UE la numărul de noi decese şi contagieri la 100.000 de locuitori, Republica Cehă, o ţară de 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat circa 270.000 de cazuri confirmate şi 2.400 de morţi din martie. „Preşedintele Milos Zeman îl va numi pe Jan Blatny în postul de ministru al sănătăţii joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, într-o postare pe Twitter.
Jan Blatny este hematolog pediatru şi director adjunct al unui spital din al doilea oraş ceh ca mărime, Brno. El nu are experienţă politică. Roman Prymula, epidemiolog de profesie, a fost numit în septembrie, într-un moment în care numărul de contaminări începea să crească vertiginos.
Cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie, critică
Potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii, Cehia se va confrunta în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie cu momentul cel mai critic al pandemiei. Dintre cele peste 258.000 de contagieri totale anunţate până în prezent, 158.515 sunt cazuri active, iar peste 97.000 de persoane s-au vindecat. În ceea ce priveşte numărul deceselor, Cehia a înregistrat în total 2.201 de decese asociate maladiei COVID-19.