Franța confirmă primul caz de virus mpox, varianta clasei 1b, în Bretania

Franța a confirmat recent primul caz de infecție cu virusul mpox, varianta clasei 1b, în vestul regiunii Bretania, conform unui anunț făcut de Ministerul Sănătății.

Acest caz survine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să mențină alerta maximă privind epidemia în curs, în special după reînnoirea stării de urgență la 22 noiembrie, în urma unui focar major în Republica Democratică Congo.

Franța
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri stricte de supraveghere

Ministerul francez al Sănătății a precizat că măsurile de supraveghere și control al răspândirii virusului au fost implementate imediat.

Autoritățile subliniază că pacientul nu a călătorit în Africa Centrală, o regiune considerată endemică pentru virusul mpox. Acest aspect ridică îngrijorări privind transmiterea locală a virusului.

mpox, virus
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce este mpox?

Mpox este o boală cauzată de virusul variolei maimuței. Se transmite prin contact apropiat între persoane sau cu animale infectate. Este endemică în Africa Centrală (tulpina I) și Africa de Vest (tulpina II) încă din anii 1970 și s-a răspândit rapid în întreaga lume în perioada 2022-2023. Zeci de mii de cazuri legate de varianta din Africa de Vest au fost raportate în peste 110 țări.

În termeni practici, mpox provoacă erupții cutanate, leziuni și dureri, toate acestea necesitând tratament de susținere pentru a gestiona cât mai eficient simptomele și pentru a evita complicațiile suplimentare.

Majoritatea pacienților tratați se recuperează în decurs de o lună, dar boala poate fi fatală dacă nu este tratată.

În Republica Democrată Congo (RDC), unde rata mortalității pentru această tulpină este mult mai mare decât în Africa de Vest, peste 479 de persoane au murit de la începutul acestui an.

Prin comparație, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că mpox a provocat moartea a 89 de persoane la nivel mondial în 2022.

Semne și simptome

Mpox provoacă semne și simptome care, de obicei, încep în decurs de o săptămână, dar pot apărea între 1 și 21 de zile de la expunere. Simptomele durează de obicei 2–4 săptămâni, dar pot persista mai mult la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Simptomele comune ale mpox includ:

  • erupție cutanată
  • febră
  • durere în gât
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • dureri de spate
  • energie scăzută
  • ganglioni limfatici umflați.

Pentru unele persoane, primul simptom al mpox este o erupție cutanată, în timp ce altele pot prezenta mai întâi febră, dureri musculare sau dureri în gât.

Erupția cutanată cauzată de mpox începe adesea pe față și se extinde pe corp, ajungând la palmele mâinilor și tălpile picioarelor. De asemenea, poate începe pe alte părți ale corpului unde a avut loc contactul, cum ar fi organele genitale. Erupția începe ca o leziune plană, care evoluează într-o veziculă umplută cu lichid, ce poate fi mâncărime sau dureroasă. Pe măsură ce erupția se vindecă, leziunile se usucă, formează cruste și cad.

Unele persoane pot avea una sau câteva leziuni cutanate, în timp ce altele pot avea sute sau mai multe. Acestea pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe:

  • palmele mâinilor și tălpile picioarelor
  • față, gură și gât
  • zona inghinală și organele genitale
  • anus.

Răspândirea globală și avertizările OMS

Până în prezent, varianta cladei 1b și alte tulpini ale virusului mpox au fost raportate în 80 de țări, inclusiv 19 state din Africa.

OMS a avertizat națiunile europene să fie pregătite pentru acțiuni rapide în cazul apariției de noi cazuri, subliniind importanța detectării și izolării timpurii a pacienților.