Un comunicat din partea agenției sanitară publică Eody, arată că 243 de noi infectări au fost descoperite” printre cele 7.000 de persoane care au fost testate acolo. Testele efectuate asupra a 120 de poliţişti şi 40 de membri ai personalului prezenţi la faţa locului au ieşit negative, potrivit aceleiaşi surse.

Corturile nu au obiectele necesare

Corturile din acest nou complex, care suferă, potrivit unora, de lipsă de locuri de dormit şi de instalaţii sanitare adecvate, îi găzduiesc deja pe majoritatea celor 12.700 de solicitanţi de azil lăsaţi fără adăpost în urma uriaşului incendiu care a distrus pe 8 septembrie tabăra Moria, aflată la câţiva kilometri distanţă, conform autorităţilor.

După ce au fost alungaţi de flăcări, aceştia au campat timp de mai multe zile pe marginea drumului, în clădiri abandonate, pe câmpuri şi chiar în cimitire.

Şase tineri solicitanţi de azil afgani sunt acuzaţi că s-ar fi aflat la originea acestui incendiu.

Taberele sunt plasate în izolare

Taberele de migranţi şi de refugiaţi din Grecia sunt plasate în izolare de la mijlocul lui martie din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce restul ţării a revenit la normalitate la începutul lui mai.

Între timp, trei migranţi minori au fost arestaţi după incendiul survenit duminică într-o altă tabără din Grecia, situată în insula Samos.

Ministrul grec pentru Migraţie, Notis Mitarachi, a declarat luni în faţa parlamentarilor că cei responsabili pentru incendiu „îşi vor ispăşi pedeapsa în Grecia, apoi vor fi expulzaţi”. De asemenea, el a promis că pe insula Lesbos va fi construită o nouă tabără de refugiaţi, „modernă şi sigură”.

Proteste în Germania pentru cei care cer azil după incendiile din Grecia

După incendiile care au devastat recent tabăra de refugiaţi de la Moria, de pe insula greacă Lesbos, câteva mii de persoane au protestat la Berlin şi în alte oraşe din Germania pentru a cere UE să ia măsuri în sprijinul solicitanţilor de azil rămaşi fără adăpost.

De asemenea, la Dusseldorf, câteva mii de oameni au protestat împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea coronavirusului, conform agerpres.ro

Printre manifestanţii pro-imigranţi de la Berlin s-a numărat şi mătuşa lui Alan Kurdi, micuţul sirian care a murit înecat, devenind un simbol tragic al crizei refugiaţilor din 2015.

„Am hotărât să mă exprim în numele celor care nu pot o pot face ei înşişi. Dacă nu-mi pot salva familia, să-i salvăm pe alţii”, a spus Tima Kurdi, îndemnându-i pe germani să le scrie decidenţilor politici pentru a le cere să ia măsuri. „Nu putem să închidem ochii şi să le întoarcem spatele” , a adăugat ea.

Conform poliţiei, 5000 de oameni au luat parte la manifestaţia de la Berlin, iar alte manifestaţii similare au avut loc la Koln, Munchen şi Leipzig.