Țara care se pregătește de război cu Rusia

Finlanda a demonstrat cu succes capacitatea sa de a gestiona o economie pe timp de război. De asemenea, a început să plaseze echipamente militare în afara propriilor granițe. Decizia a fost luată în contextul creșterii agresivității Rusiei.

Finlanda a revizuit recent peste 1.000 de contracte încheiate cu companii private pentru producerea de echipamente sau furnizarea de servicii în context militar, spune generalul-locotenent Mikko Heiskanen. Acesta este și adjunctul șefului de stat major pentru armament și logistică în cadrul forțelor de apărare finlandeze.

El a mai spus pentru presa internațională este Finlanda trebuie să se pregătească pentru o criză pe termen lung. Acesta a adăugat că au fost verificate acordurile și că au fost testate achizițiile pentru muniție și alte materiale.

„Trebuie să fim pregătiți pentru o criză pe termen lung… Am activat unele dintre acestea, am verificat toate acordurile, am testat achizițiile nu doar pentru muniție, ci și pentru alte materiale. Testăm planurile și pregătirea partenerilor noștri strategici”, a declarat Heiskanen.

Finlanda are cea mai lungă graniță cu Rusia

Finlanda se învecinează cu Rusia pe cea mai lungă frontieră dintre toate statele membre NATO sau UE. De-a lungul deceniilor, Finlanda s-a concentrat pe posibilitatea unui atac din partea vecinului său din est, ceea ce a determinat o pregătire militară cu puține echivalente în Occident.

Finlanda a fost implicată în mai multe conflicte cu Rusia, cel mai notoriu fiind Războiul de Iarnă din 1939-1940. Atunci, Finlanda provocat pierderi uriașe armatei ruse. Datele vorbesc despre sute de mii de militari afectați.

Finlanda dispune de rezerve semnificative de combustibili și cereale, suficiente pentru cel puțin șase luni de consum. De asemenea, are adăposturi antiaeriene adecvate pentru întreaga sa populație.

Aproximativ o treime din populația adultă a Finlandei este compusă din rezerviști, ceea ce face ca statul cu doar 5,6 milioane de locuitori să aibă una dintre cele mai mari armate din Europa și să dețină cea mai mare cantitate de artilerie.

„Este în ADN-ul nostru. Rusia respectă puterea. Puterea constă atât în voință, cât și în capacitate. Voința este la locul ei. Voința poporului de a-și apăra țara este probabil cea mai mare din lume. Capacitatea – materialul – este la un nivel credibil. Este nevoie de ani de zile pentru a construi această capacitate. Nu o poți face într-un an sau doi”, a adăugat Heiskanen.

El a evitat să ofere detalii specifice, dar a indicat că o companie textilă ar putea fi rapid solicitată să producă veste antiglonț sau alte articole necesare pentru protejarea trupelor în caz de conflict.

NATO, Finlanda, Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Finlanda nu a trecut la o economie de război

Heiskanen a afirmat că Finlanda nu a adoptat încă o economie de război. Țara se situează doar la treapta trei din nouă pe scara de mobilizare.

Încă nu există fabrici care să funcționeze 24 de ore pe zi, cu toate că producția de muniție a crescut.

Statul finlandez deține părți din lanțul de producție chiar și în cadrul unor companii private. Astfel, poate utiliza aceste resurse pentru a începe producția de materiale necesare în timp de război.

Producția de muniție a început să crească semnificativ după invazia din Ucraina. Producția de acum este cu 10 ori mai mare decât cea de acum cinci ani.

„Finlanda este standardul de aur. Nu au lăsat garda jos în anii 1990 și 2000, iar acum majoritatea dintre noi nu putem decât să stăm și să admirăm ceea ce au. Capacitatea lor de a mobiliza oamenii și afacerile în situații de criză este cu adevărat impresionantă”, a declarat un diplomat de rang înalt dintr-un stat membru al NATO.

finlanda
SURSA Foto: Dreamstime

Apartenența la NATO trebuie să ducă la o schimbare în mentalitate

„Nu mai suntem singuri. Putem avea încredere în alții. Nu trebuie să ne punem toate ouăle într-un singur coș. Nu trebuie să deținem toate vacile care să producă lapte pentru noi”.

Finlanda a început să depoziteze echipamente militare în Norvegia vecină și va începe în curând să trimită și în Suedia, un alt nou membru NATO.

În viitorul apropiat va analiza posibilitatea de a trimite echipamente și în alte țări mai îndepărtate.

„Plănuim să depozităm echipamente în alte țări. Este o problemă de securitate a aprovizionării, de dispersare a stocurilor. Am început deja parțial acest lucru. Plănuim să o facem în special cu Suedia și Norvegia, dar și cu țări mai îndepărtate. Este vorba despre echipamente și muniții și poate piese de schimb”, a adăugat el.