Ministerul Apărării a anunțat că, joi după-amiază, sistemul de supraveghere al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre. Aceasta a intrat pe teritoriul național, ajungând până la 14 km în interior, în zona Eforie Nord.
Ținta a fost monitorizată constant, iar pentru intervenție au fost ridicate patru aeronave militare. Conform datelor disponibile, nu s-a identificat nicio probabilitate ca ținta să fi cauzat un impact pe teritoriul național.
Țintă aeriană în largul Mării Negre
MApN a transmis că, în jurul orei 17.00, sistemul radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă din largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior s-a trecut la Poliție Aeriană sub comandă națională.
Potrivit sursei citate, semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, după care ținta a evoluat în direcția Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au monitorizat constant traseul țintei, care a pătruns pe teritoriul național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au reușit să obțină contact vizual cu aceasta în niciun moment pe parcursul deplasării.
Ministerul Apărării a menționat că sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar în jurul orei 19.20, la est de localitatea Amzacea.
”Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, în cursul dimineţii, cercetări în zonă”, a mai transmis instituția.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a informat în timp real structurile aliate despre această situație și a menținut un contact permanent cu acestea.
Totodată, cetățenii din mai multe localități ale județului Constanța au primit joi un mesaj RO-Alert, prin care erau avertizați de posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și li s-a recomandat să rămână calmi.
Nu există niciun pericol, asigură premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu a existat niciun pericol real în județul Constanța. Acesta a subliniat că avioane de luptă au fost ridicate în aer și că situația a fost gestionată corespunzător, fiind sub control.
”Am avut o discuţie la Ministerul Apărării, de vreo 4 sau 5 ori am avut discuţia cu cine este la comandă, am vorbit şi cu domnul Raed Arafat. Nişte lucruri care funcţionează nu la ordinul prim-ministrului. Cu informarea primului ministru, cum e normal, şi cred că a fost informat şi preşedintele României. Nu a fost niciun pericol. Dar acestea sunt procedurile şi situaţiile de urgenţă au trebuit să facă acel anunţ în zona municipiului Constanţa”, a declarat el pentru România TV.
Șeful Executivului a dat asigurări că nu a existat niciun pericol.
”Nu a fost niciun pericol până acum, s-au ridicat anumite avioane din Poliţia aeriană internaţională şi totul a fost sub control. Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă. (…) ”, a declarat acesta.
Întrebat cum se cunoaște dinainte traiectoria unei drone,
Marcel Ciolacu a explicat că această informație este disponibilă și există suficient timp pentru a interveni corespunzător.
”S-a ştiut şi în seara aceasta din momentul în care a intrat pe teritoriul apelor române sau s-a presupus acest lucru, a fost timp de alarmă şi ridicarea avioanelor şi F16 şi F18. Deci lucrurile sunt sub un control. Acele drone care cad aproape de malul Dunării sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a spus el.