Alertă în magazine! Se scumpește cel mai utilizat produs din România

magazin

SURSA FOTO: Dreamstime

Alertă în magazine! Se scumpește cel mai utilizat produs din România! Agricultorii se confruntă în această perioadă cu o problemă care se va resimți la raft.

Alertă în magazine! Se scumpește uleiul

Producția scăzută de floarea-soarelui se va vedea în curând și în magazine! Fermierii s-au confruntat în acest sezon cu cea mai slabă recoltă din ultimii cinci ani. Agricultorii susțin că producția mică din 2023 va declanșa în curând o creștere a prețului uleiului.

România nu este singura țară care se confruntă cu această provocare. Tendința este aceeași la nivel european. Numeroase țări europene au anunțat de asemenea că în sezonul 2023 va exista o recoltă mai săracă în floarea-soarelui.

„Productia de floarea-soarelui de anul acesta este un pic mai mică față de anul trecut chiar m-am uitat pe datele statisticii pe 3 ani. Anul trecut aveam 2228 de kilograme și acum undeva la 2100”, a spus Mita Enache, directorul Direcției pentru Agricultură Prahova, citat de Realitatea TV.

România, principala țară producătoare de floarea-soarelui din UE

SURSA FOTO: Dreamstime

Conform ultimei prognoze a Comisiei Europene, fermierii români ar putea obține în acest an, în medie, doar 2,16 tone de floarea-soarelui la hectar. Se înregistrează o scădere cu 11% față de media ultimilor cinci ani, dar cu 12% peste producția din 2021, un an agricol extrem de slab, potrivit economica.net.

România este considerată cel mai mare producător de floarea-soarelui la nivel european. Recolta slabă din țara noastră a provocat deci cea mai puternică revizuire negativă în comparație cu celelalte culturi monitorizate. UE observă în România o scădere cu 5% sub media pe cinci ani.

Problema scumpirii uleiului ar putea fi înrăutățită de faptul că Estonia va produce, potrivit estimărilor europene, cu 40% mai puțin decât media ultimilor cinci ani.

Totodată, producția a fost micșorată de fermieri deoarece producătorii au mărit suprafeţele cultivate cu soia, în defavoarea florii-soarelui.

Cu toate acestea, dinspre Ucraina vin vești bune din acest punct de vedere. Specialiștii de la Ukroliyaprom, citați de Revista Ferma, anunță că producția de floarea-soarelui din Ucraina va înregistra o creștere de 6,5% în 2023 în comparație cu anul 2022, atingând un total de 11,8 milioane de tone.

Cu toate acestea, în ceea ce privește recoltarea cerealelor pentru iarnă, un raport al Comisiei Europene, citat de Economica.net, arată că situația este una îngrijorătoare:

„Recoltarea cerealelor de iarnă este îngreunată de precipitațiile frecvente. Condițiile generale pentru culturile de vară sunt adecvate în vestul țării, dar au slăbit în estul țării. De asemenea, în regiunile cu producții importante de cereale din estul României, aprovizionarea cu apă pentru culturile de vară este limitată, cu efecte negative asupra creșterii culturilor.

În ansamblu, perspectivele de randament pentru porumb boabe și floarea-soarelui au devenit mai pesimiste, iar previziunile noastre privind randamentele au fost reduse sub media pe cinci ani”, anunță un raport al Comisiei.