Imagini cutremurătoare cu pește alterat, expirat, scos la vânzare în mai multe hypermarket-uri din zona București și Ilfov. Inspectorii au găsit nereguli mari, motiv pentru care au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 200 000 de lei.
Peștele era păstrat la temeperaturi necorespunzătoare, alterat sau expirat. O cantitate de 1,6 tone de pește au fost scoase de la vânzare din cauza neregulilor găsite.
„În data de 22 mai 2019, comisari din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov, coordonaţi de Paul Anghel, Director General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Horia Constantinescu, Coordonator al Corpului de Control al Preşedintelui ANPC au efectuat o serie de acţiuni de verificare urmărind recepţionarea, depozitarea, procesarea şi comercializarea peştelui pe raza Regiunii Bucureşti-Ilfov. Astfel, într-o singură zi au fost controlaţi 11 operatori economici şi au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 lei şi un avertisment. Urmare a deficienţelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de 40.000 lei”, anunţă ANPC.
„Pricipalele nereguli constatate au fost: peşte refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector, comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistenţă flască, comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci).
Alte deficienţe comercializarea de creveţi decorticaţi congelaţi rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare şi conglomerate de gheaţă în ambalaje), comercializarea de peşte afumat care prezenta data limită de consum depăşită, informaţii incomplete la bazinul cu peşte viu (nu se specifică metoda de producţie şi zona în care peştele a fost capturat sau crescut), depozitare în vederea comercializării de peşte refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condiţiilor de păstrare impuse de legislaţia în vigoare”, se mai arată în raportul întocmit de ANPC, citat de News.ro.