Situația pare să se complice în Marea Neagră, după presiunile Rusiei la adresa Ucrainei. Din ce în ce mai multe nave de război ajung în zonă. Mai mult, după ultimele mutări de la Moscova, Marea Britanie sare în sprijinul NATO, complicând tensiunile din zonă.
Zilele trecute, două nave de război ale Rusiei au tranzitat strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră, iar alte 15 vase mai mici au finalizat transferul către această mare, Moscova consolidându-ţi prezenţa navală în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul şi cu Ucraina, transmite Reuters duminică dimineața.
Rusia pune presiune pe Ucraina
Creşterea prezenţei navelor de război în Marea Neagră coincide cu suplimentarea trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei. Totuși, Moscova spune că este vorba despre un exerciţiu defensiv temporar, pe fondul escaladării luptelor în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ucrainene.
Relaţiile Rusiei cu Washingtonul, care a anulat săptămâna trecută desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră, după protestele Rusiei, se află la un nivel minim după Războiul Rece. Totodată, Rusia a restricţionat temporar circulaţia navelor de război străine şi al altor nave de stat în apropierea Crimeii, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, acţiune condamnat de Kiev şi Washington.
Tensiuni în creștere în Marea Neagră
Două nave de acostare ruseşti din clasa Ropucia, care fac parte din Flota Nordică, capabile să transporte tancuri şi să transporte vehicule blindate şi trupe în timpul asalturilor de coastă, au tranzitat Bosforul sâmbătă, potrivit observaţiilor făcute de un reporter al Reuters. Rusia îşi va întări în continuare prezenţa navală cu alte două nave de acostare, care fac parte din Flota Baltică, erau aşteptate să tranziteze Bosforul. Agenţia de presă RIA a relatat sâmbătă că 15 vase mai mici, din Flota Caspică a Rusiei, şi-au finalizat transferul în Marea Neagră, în cadrul unui exerciţiu.
Preocuparea internaţională creşte cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfăşurării trupelor ruseşti nu departe de frontiera ucraineană. Între timp, şeful operaţiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se aşteaptă la un nou război.
„Nu vedem nicio pregătire de atac acolo”, a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană. „De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie”. Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere, a spus el. „În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă”, a adăugat el.
Între timp, un diplomat ucrainean a fost arestat în oraşul rus Sankt Petersburg. El a obţinut documente clasificate, ceea ce nu este compatibil cu statutul de diplomat, a anunţat serviciul federal de securitate FSB, citat de DPA.
Decizia Marii Britanii după escaladarea tensiunilor din Marea Neagră
The Sunday Times anunță duminică faptul că o serie de nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO, conform unor surse din Marină.
Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina şi Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici. Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit news.ro care citează The Sunday Times.
Avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră. Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei şi a confruntărilor din estul ucrainei dintre armată şi separatiştii pro-ruşi.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi a făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia.
„Regatul Unit şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a fost citat purtătorul de cuvânt.