Legumele din sudul țării au tot mai multe pesticide

În sudul României, utilizarea de pesticide a cunoscut o creștere semnificativă. Rezultatele analizelor efectuate în 2023 arată o creștere alarmantă a probelor de legume cu reziduuri de astfel de substanțe. Potrivit ANF (Autoritatea Națională Fitosanitară), în 2023 au fost prelevate și analizate un număr total de 2.122 de probe de legume. Rezultatele au fost îngrijorătoare. Dintre acestea, 40% au prezentat reziduuri de pesticide, în comparație cu 27,9% înregistrat în anul 2022.

În cadrul analizelor, s-a constatat că din cele 1.323 de probe de legume testate, 531 au conținut reziduuri de pesticide. Printre legumele cu cel mai ridicat procent de probe contaminate s-au numărat mărarul, cu 67%, salata, cu 67%, și tomatele, cu 64%.

”Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – București și 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Târgu Mureș”, informează Viața Satului, pe pagina de facebook a emisiunii, potrivit LantulAlimentar.ro.

Sunt și legume cu substanțe interzise

Situația privind utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole din jumătatea de sud a României este alarmantă.

Potrivit raportului pentru anul 2023, publicat de ANF, s-a constatat o creștere semnificativă a procentului de legume cu reziduuri de pesticide. Trecând de la 27,9% în 2022 la 40,1%. Din cele 1.323 de probe de legume analizate, 531 (40,1%) au prezentat reziduuri de pesticide. Dintre care 504 au avut nivele sub limita maximă admisă. Iar 27 au conținut reziduuri peste această limită sau ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).

Mărarul, salata și tomatele …

Legumele cu cel mai mare procent de probe contaminate au fost mărarul (67% din 27 de probe). Salata (67% din 96 de probe) și tomatele (64% din 403 de probe).

rosii
SURSA FOTO: Dreamstime

Reziduurile de pesticide identificate au inclus azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin, cu proveniența predominantă din tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.

Un aspect îngrijorător a fost identificarea a 7 probe de tomate, 5 probe de mărar, 4 probe de ardei, 4 probe de spanac, 3 probe de țelină cu frunze, o probă de ceapă verde, o probă de pătrunjel cu frunze, o probă de castraveți cornișon și o probă de fasole boabe ca fiind neconforme. Cu reziduuri de carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos (interzis), clorpirifos-metil (interzis), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen și tiametoxam. Pentru aceste probe, au fost efectuate notificări și au fost luate măsuri conform legislației.

Județele aflate în responsabilitatea fitosanitară a laboratorului din București includ Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui și București.