Două focare de pestă porcină africană au fost izolate marţi în două ferme mici de creştere a porcilor din zonele Călan şi Călanu Mic, autorităţile sanitar-veterinare acţionând pentru prevenirea extinderii bolii, a informat Prefectura Hunedoara.
„Cazurile de pestă porcină africană au fost confirmate în gospodăriile a doi proprietari de mici ferme de creştere a porcilor. Au fost aplicate de urgenţă măsurile aprobate prin hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care au constat din instituirea de restricţii în cele două exploataţii, confiscarea întregii cantităţi de carne rezultată în urma sacrificării de urgenţă a porcilor, precum şi dezinfecţia locului unde a fost dispusă îngroparea carcaselor suinelor sacrificate”, a precizat Instituţia Prefectului Hunedoara.
De asemenea, autorităţile au efectuat controale şi analize în toate gospodăriile din apropierea celor două exploataţii unde a fost descoperită boala.
Totodată, continuă recoltarea probelor şi examinările clinice impuse de asemenea situaţii. Conform reglementărilor în vigoare, proprietarii de porci sacrificaţi vor fi despăgubiţi.
Medicii veterinari monitorizează permanent starea clinică a porcinelor din zona de protecţie şi a fost instalat un filtru cu covoare dezinfectante la intrarea în focarele din Călan şi Călanu Mic.
În plus, populaţia a fost informată despre declararea focarelor de pestă porcină africană şi despre măsurile care trebuie luate pentru protejarea animalelor din gospodării.
Scrisoare deschisă pentru Ministerul Agriculturii
„Prin prezenta scrisoare, în numele fermierilor români pe care îi reprezentăm, solicităm în regim de urgenţă alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite să sprijine sectoarelor de creştere a porcinelor şi a păsărilor.
Suntem într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere financiar şi epidemiologic şi un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevăzute de cadrul legislativ în vigoare”, se menţionează în apelul adresat de cele două organizaţii prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Probleme legate de preţ şi cu răspândirea continuă a Pestei Porcine African
„În ultimii 3 ani au fost sacrificaţi/eutanasiaţi 600.000 de porci urmare a infectării cu Pestă Porcină Africană, iar 86% dintre aceştia au fost sacrificaţi de fermele comerciale, principalii furnizori de carne de porc în comerţul intern.
Totodată, au fost ucise circa 47.000 scroafe din fermele comerciale, ceea ce reprezintă un deficit suplimentar de 2 milioane de purcei pentru îngrăşare pe care va fi necesar să îi importam. Sectorul are nevoie de investiţii pentru a putea asigura aprovizionarea cu purcei pentru fermele de îngrăşare şi pentru a produce carne de porc pentru consum”, se precizează în scrisoarea deschisă.