Alertă în România, după ce Insitutul Matei Balș a anunțat că două probe de laborator au prezentat manifestări diferite față de cele de până acum, iar doctorii cred că este vorba de noua tulpină de COVID-19 descoperită în Marea Britanie.
Purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu, a anunţat, duminică, la Digi 24, că există o suspiciune privind infectarea cu noua tulpină de coronavirus, două probe analizate în laboratorul de genetică al unităţii medicale având reacţii diferite faţă de cele de până acum. Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la oi, afirmând că datele exacte vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare.
”Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacţiei de amplificare diferite faţă de cele pe care le ştiam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină”, a declarat, duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu.
Acesta a precizat că datele concrete vor exista în zilele următoare: ”Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”. Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la doi şi nici dacă pacientul sau pacienţii de la care au fost recoltate au venit din Marea Britanie.
Ce este noul coronavirus?
O nouă variantă a SARS-CoV-2 se răspândește rapid în Regatul Unit, cu peste 1.400 de cazuri din septembrie. SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, acumulează în general mutații în timp, dar această nouă variantă a acumulat deja rapid multe mutații.
Dacă această nouă versiune a virusului este aici pentru a rămâne, ce înseamnă acest lucru? Se poate spune că noua versiune a virusului o va înlocui pe cea veche? Și, cel mai important, vaccinurile actuale vor fi în continuare eficiente? La aceste trei întrebări oferă câteva explicații profesorul american de microbiologie, David Kennedy, într-un articol din NationalInterest.
Astfel, aflăm că noua mutație a SARS-CoV-2 – denumită descendența B.1.1.7 se răspândește rapid în Marea Britanie, iar diferențele dintre vechiul și noul virus includ 23 de mutații în codul genetic al virusului care au modificat patru proteine virale. Opt dintre aceste 23 de mutații afectează proteina spike. Acest lucru contează, deoarece proteina spike permite virusului să pătrundă în celulele umane și este o țintă cheie a răspunsului nostru imunitar atât în combaterea virusului în timpul infecției, cât și în protejarea noastră împotriva bolii după vaccinarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna, explică expertul. Aceste mutații pot modifica modul în care sistemul imunitar al gazdei combate virusul, reducând potențial eficacitatea vaccinurilor actuale.