Duminică seară, 13 martie, autoritățile din Bistrița Năsăud a fost găsit „un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot”, ce zbura neautorizat. Un bărbat dintr-o comună a anunțat poliția după ce a descoperit drona neautorizată. A fost deschis dosar penal.
Un nou dosar penal pentru zbor neautorizat
Duminică, 13 martie, un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, a găsit o dronă în aproprierea locuinței sale. Acesta a chemat urgent autoritățile locale, ce au deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Conform informațiilor transmise, obiectul plutitor era „un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel.”
„În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) cu privire la drona respectivă.
Reamintim că o dronă militară de producţie rusească și aflată probabil în dotarea armatei ucrainene, s-a prăbușit în Zagreb după ce a survolat România. Imediat a venit și reacția Ministerului Apărării. Aeronava a intrat în spaţiul aerian al țării noastre venind dinspre Ucraina pe 10 martie, în jurul orei 23.23.
O dronă militară a survolat spațiul aerian al României
Ministerul Apărării a precizat că o dronă a intrat în spaţiul aerian românesc, venind dinspre Ucraina. Aeronava a părăsit România după numai trei minute, către Ungaria.
„Sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării.
Sursa citată a precizat că aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.
Reacția MApN: În spațiul aerian național a fost pentru o perioadă de timp foarte scurtă
„Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a mai transmis ministerul.
Drona militară de producţie rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit joi seară într-un parc al capitalei croate Zagreb, după ce survolat România şi Ungaria. În spațiul aerian național a fost pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute, potrivit MApN.
Reprezentanții MApN au arătat că aeronava a zburat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.
„Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări. Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute”, transmite MApN.
Drona militară s-a prăbușit într-un parc din Zagreb
O dronă militară de producţie rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit joi seară într-un parc al capitalei croate Zagreb, după ce a survolat România şi Ungaria, a declarat vineri premierul croat Andrej Plenkovic. Nu au fost raportate răniri, dar s-a auzit o explozie puternică în urma prăbușirii. Drona fără pilot, din epoca sovietică, a intrat în Croația dinspre est, traversând spațiul aerian al Ungariei, a declarat Plenković în timp ce se afla la o reuniune a UE la Versailles, conform euronews.
Experții militari de la revista War Zone au identificat însă drona asemănătoare unei rachete ca fiind o Tuk-141, folosită în prezent de forțele ucrainene. Această dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014.
Drona este telecomandată şi aterizează cu ajutorul unor paraşute. Experții militari de la revista War Zone au identificat însă drona asemănătoare unei rachete ca fiind o Tuk-141, folosită în prezent de forțele ucrainene.