Ministerul Sănătății (MS) a venit joi după-amiază cu o serie de precizăr privind secvențierea genomică pentru tulpina OMICRON, ultima descoperită de oamenii de știință din Africa de Sud. Cei trei români depistați pozitiv la COVID-19 după ce au fost aduși în țară din Africa de Sud au șanse mari să fie infectați cu noua variantă. Totuși, cele trei persoane depistate pozitiv sunt vaccinate și vor sta în izolare și monitorizare.
„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.
Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, a anunțat Ministerul Sănătății joi, înr-o informare oficială.
Temerile lui Alexandru Rafila au fost confirmate de Ministerul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până în prezent, în Europa au fost înregistrate 70 de cazuri de infectare cu Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2. Și în România se vor înregistra astfel de cazuri, a mai spus Rafila încă de miercuri.
„11 state europene și 70 de cazuri… nu peste mult timp și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare astfel încât să credem că țara noastră va fi evitată”, a explicat Alexandru Rafila.
Declarațiile au fost făcute miercuri în timpul unui eveniment al Colegiului Medicilor din România.
Anunțul OMS privind varianta Omnicron
Vezi mai jos care sunt cele trei caracteristici majore ale variantei Omnicron, explicate de către OMS. Noua tulpină a COVID-19 a alertat toate statele lumii, inclusiv România, însă Organizația Mondială a Sănătății anunță că majoritatea infecțiilor actuale Covid sunt datorate variantei Delta pentru moment.
„Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate. Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”, a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS.
Varianta este una îngrijorătoare, mai ales că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud. Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobișnuit de mutații și profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare.
„Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau în convalescență, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin”, a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase, în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC.