Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Prahova este convocat vineri, 5 august, după ce președintele Consiliului Județean a cerut constatarea stării de urgență din cauza sistării apei calde în Ploiești.
Alertă în România. Stare de urgență într-un mare oraș
Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a solicitat prefectului județului Prahova, Virgil Nanu, convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în vederea constatării unei stări de urgență din cauza sistării apei calde în Ploiești. În baza situației de urgență. CJ Prahova ar urma să preia reparațiile utilajelor necesare livrării apei calde în Ploiești.
Pentru reluarea de urgență a livrării, CJ Prahova se oferă să suporte toate costurile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit vineri, 5 august, la ora 10.00, pentru a constata stare de urgență în ceea ce privește lipsa apei calde din Ploiești.
“Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a solicitat prefectului județului Prahova, Virgil Nanu, convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în vederea constatării unei stări de urgență, în baza căreia CJ Prahova să preia reparațiile utilajelor necesare livrării apei calde în municipiu. Pentru reluarea de urgență a livrării, CJ Prahova se oferă să suporte toate costurile.
Reamintim că zilele trecute Consiliul Județean Prahova a solicitat ca municipiul Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, să preia centrala termică de la Brazi, însă municipalitatea a emis seara trecută un punct de vedere în care susținea că acest lucru nu este posibil.
Primăria Ploiești a respins propunerea
Primăria Ploieşti respinge o propunere a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, privind preluarea serviciului de termoficare pentru municipiu de către Regia Autonomă de Servicii Publice aflată în subordinea municipalităţii, Primăria anunţând că acest lucru ar fi ilegal.
”Solicităm domnului preşedinte Iulian Dumitrescu să găsească soluţii legale de rezolvare a acestei situaţii creată artificial de ADI Termoficare Prahova al cărui preşedinte este”, transmite Primăria, joi seară, în a patra zi în care peste 130.000 de ploieşteni nu au apă caldă.
”Având în vedere propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, lansată aseară în spaţiul public, în cadrul şedinţei informale de Consiliu Judeţean, de preluare de către RASP Ploieşti a prestării serviciului de termie de la CET Brazi – producere şi distribuţie primară energie termică – am solicitat specialiştilor din cadrul regiei să îşi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea domnului Iulian Dumitrescu.
De asemenea, am avut discuţii cu juriştii şi cu specialiştii în domeniul achiziţiilor publice din cadrul primăriei pentru a găsi cadrul legal prin care se poate face o astfel de preluare. Concluzia finală a fost că o preluare a serviciului public de alimentare cu energie termică de către RASP, aşa cum propune preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, «în 24 de ore», este una ilegală”, informează, joi seară, Primăria Ploieşti, înr-un comunicat de presă.
Municipalitatea transmite că s-ar încălca, astfel, prevederile art. 28 alin. 3 din Legea 51/2006, având în vedere că RASP nu derulează în prezent proiecte cu finanţare europeană: “(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), serviciile de utilităţi publice pot fi furnizate/prestate şi de regii autonome de interes local sau judeţean, reglementate de Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cu modificările ulterioare, numai dacă acestea mai au în derulare proiecte de investiţii cofinanţate din fonduri europene, până la finalizarea acestora.”
”Solicităm, încă o dată, atât operatorului de termine, ADI Termoficare Prahova, cât şi Consiliului Judeţean Prahova să dea drumul la apă caldă în Ploieşti! Solicităm domnului preşedinte Iulian Dumitrescu să găsească soluţii legale de rezolvare a acestei situaţii creată artificial de ADI Termoficare Prahova al cărui preşedinte este”, precizează documentul citat.
Lucrări de renovare timp de o lună privind termoficarea Ploieștiului
Firma Termoficare Prahova SA care în luna mai a acestui an a semnat contract pentru concesionarea serviciului de termoficare a sistat timp de o lună, de la 1 august, furnizarea apei calde, invocând necesitatea unor lucrări de renovare. Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a reacţionat dur, afirmând că decizia este”un joc politic” îndreptat împotriva sa şi amintind că nu Primăria, ci Consiliul Judeţean s-a ocupat de semnarea contractului.
La rândul lor, consilierii judeţeni au votat rezilierea contractului încheiat în urmă cu două luni.
Termoficare Prahova SA a transmis, printr-un comunicat, după anunţul privind rezilierea contractului, că în caietul de sarcini aferent licitaţiei pe care a câştigat-o se prevedea o putere instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi de 559.5 MWh, însă, după începerea activităţii, experţii societăţii au constatat că funcţiona doar un cazan de apă fierbinte cu capacitate de 100 MW. Firma mai spune că, după ce a preluat serviciul de termoficare, a constatat ”neconcordanţe în ceea ce priveşte funcţionalitatea utilajelor necesare prestării serviciului de alimentare cu energie termică, precum şi neclarităţi cu privire la statutul juridic al unor bunuri”.
Oamenii au ieșit în stradă
Joi, câteva zeci de ploieşteni au ieşit în stradă şi au protestat în faţa sediului Consiliului Judeţean Prahova, cerând condiţii decente de viaţă şi invocând Constituţia României ei au scandat sub geamul preşedintelui PNL Ploieşti, Iulian Dumitrescu, şef al CJ Prahova, ”Iulian, Iulian, dă-ne banii de cazan!”, solicitând astfel ca CJ să aloce bani pentru închirierea unor cazane pentru apă fiartă care să poată asigura furnizarea de apă caldă în municipiul Ploieşti.
Poziția oficială a companiei Veolia
Ca urmare a unor speculații recente apărute in spațiul public cu privire la posibilitatea preluării de către Veolia a serviciilor de furnizare a apei calde și energiei termice in municipiul Ploiești, revenim cu următoarele precizări:
Veolia anunță că informațiile potrivit cărora este posibilă preluarea serviciului de alimentare cu energie termică reprezintă o speculație, compania neavând intenția de a redeveni furnizor de apă caldă și căldură pentru Municipiul Ploiești.
În plus, chiar și în situația în care o autoritate locală, din orice oraș al României, ar demara o procedură legală de selectare și atribuire a gestionării serviciului public de alimentare cu energie termică, implementarea unei astfel de decizii ar implica un proces tehnic și procedural complex și cu o durată de pregătire considerabilă (luând în calcul situațiile precedente de acest tip, procesul durează minimum 9 luni).
Veolia și-a încheiat activitatea de furnizare a serviciului de alimentare cu energie termică în data de 13.05.2022, ca urmare a încetării înainte de termen a Contractului de delegare prin concesiune. Pe parcursul celor peste 18 ani de activitate, compania și-a respectat întotdeauna obligațiile de a furniza serviciul de alimentare cu energie termică la parametrii de calitate stabiliți prin Contract, gradul de continuitate în furnizarea energiei termice ajungând la peste 99%. De asemenea, în fiecare an, pornirea sezonului de încălzire s-a realizat la timp, conform reglementărilor legale și în condiții optime, nefiind probleme de natură tehnică care să afecteze siguranța în exploatare a echipamentelor.
Încheierea contractului și predarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică către Concedent s-au realizat cu respectarea tuturor reglementărilor legale și contractuale.