În România s-a creat o nouă isterie. Dacă în pandemia de COVID, hârtia igienică a fost la început la mare căutare, a urmat apoi criza carburanților de frica războiului din Ucraina. Acum a apărut o nouă țintă a românilor. E vorba de făină, zahăr și ulei. Supermarketurile au luat deja măsuri în acest sens.
Românii au intrat în panică și cumpără la greu făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone.
La Târgu Jiu, de exemplu, au început să dispară zahărul și uleiul din magazine, potrivit publicației Gazeta de Sud.
La Iași, bzi.ro arăta recent că încep să dispară produsele de bază de pe rafturi, fiind golite cele de ulei, făină și zahăr. Unele lanțuri de magazine din Iași au început să limiteze cantitatea de ulei, zahăr sau făină pe care o pot cumpăra ieșenii. În sensul că aceste produse de bază pot fi cumpărate doar în limita a 5 baxuri de persoană. Frica este „să nu crească prețurile”.
La Constanța, Replica Online spune că un lanț de supermarketuri a stopat vânzarea în exces a uleiului, zahărului și făinei.
Panică maximă în toată țara
În Suceava au fost golite rafturile cu ulei din magazine. Un supermarket a limitat, la fel ca cele de mai sus, achiziția de ulei, zahăr, făină dar și orez la 3 baxuri pe client, potrivit monitorulsv.ro.
În Argeș, conform ziaruldeargeș.ro, au apărut, la fel, limitări de cantități în supermarketuri de cifră 6: adică maxim 6 kg făină, 6 zahăr, 6 mălai, 6 litri ulei.
Marii retaileri spun că impun restricții de cantitate pentru descurajarea speculei. Conform unui anunț al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, românii sunt rugați să nu achiziționeze mai mult decât cantitățile necesare consumului zilnic, astfel încât să evite să transforme stocurile acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară și pentru a putea ca fiecare cetățean să aibă acces nemijlocit la produsele de bază.
Ministerul Agriculturii dă asigurări că nu sunt probleme cu stocurile de alimente
Comparativ cu perioade anterioare, se constată o creștere a cererii pentru unele produse alimentare de bază, cu precădere pentru cele neperisabile.
Conform sursei citate, magazinele pot lua măsuri punctuale și temporare de limitare a cantității comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei precum și asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populații.
Ministerul Agriculturii și Guvernul au dat asigurări că nu sunt probleme cu stocurile de alimente, după ce în spațiul online au apărut imagini cu oameni care cumpără cantități mari de ulei.
Guvernul spune clar: România are suficiente stocuri de alimente
„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre.
Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Guvernul a spus și el că România are suficiente stocuri de alimente şi produse neperisabile. Potrivit lui dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, autorităţile sunt in contact permanent cu retailerii.