Noi tensiuni în Turcia: opozanţii regimului Erdogan îşi fac din nou simţită prezenţa, de data aceasta prin intermediul unei scrisori deschise, semnate de 104 amirali în retragere.
Mărul discordiei: proiectul canalului de navigaţie „Canal Istanbul”.
„Canal Istanbul”, un proiect comparabil cu Panama sau Suez
„Canal Istanbul” este cel mai ambiţios proiect al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, dintr-o serie pe care el le numeşte „proiectele sale nebuneşti”. Acestea au transformat radical infrastructura Turciei cu noi aeroporturi, poduri, drumuri şi tuneluri în cei 18 ani de când Erdogan se află la putere, notează agenţia AFP.
Guvernul de la Ankara susţine că acest canal ar oferi Istanbulului un nou centru de atractivitate pe lângă ameliorarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume. Peste 41.000 de nave au trecut pe acolo în 2018, potrivit autorităţilor turce.
Ce critici se aduc în scrisoarea deschisă?
Turcia a aprobat, în luna martie, planurile vizând dezvoltarea la Istanbul a canalului de navigaţie comparabil cu cele din Panama sau Suez, însă asta a deschis dezbaterea privind Convenţia de la Montreux.
Opozanţii lui Erdogan susţin că, pe lângă impactul major asupra mediului înconjurător, „Canal Istanbul” ar putea compromite Convenţia de la Montreux, care datează din anul 1936 şi care garantează libera trecere a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât în timp de pace, cât şi de război.
Cei 104 amirali în retragere care au semnat scrisoarea deschisă afirmă că este „îngrijorător” să se deschidă o dezbatere legată de Tratatul de la Montreux, spunând că este un acord care „protejează cel mai bine interesele turce”.
Semnatarii ar putea avea acum probleme serioase cu autorităţile turce
Autorităţile turce au reacţionat imediat: oficialii guvernamentali au venit cu un răspuns vehement, în timp ce Parchetul din Ankara a deschis deja o anchetă. 10 amirali au fost reținuți deja, iar Parchetul a anunțat că au fost emise mandate de arestare pentru aceștia. În plus, procurorii le-au cerut altor 4 persoane să se prezinte la Poliție în următoarele trei zile, precizând că aceștia nu au fost trimiși după gratii din cauza vârstei.
Fahrettin Altun, şeful departamentului comunicare al preşedintelui Erdogan: „Nu numai cei care au semnat, ci şi cei care îi încurajează, vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei.”
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, a transmis şi el că luarea de poziţie a amiralilor „i-a amintit de zilele loviturii de stat”. „Trebuie să ştie că stimata noastră naţiune şi reprezentanţii săi nu vor permite niciodată această stare de spirit”, a scris el pe Twitter, potrivit Agerpres.
Şi primarul din Istanbul este un opozant al construcţiei canalului
El face referire la încercarea de lovitură de stat din iulie 2016, pe care Erdogan a imputat-o partizanilor predicatorului musulman Fethullah Gulen, rezident în Statele Unite. Scrisoarea referitoare la „Canal Istanbul” este considerată cea mai importantă intervenţie a militarilor în politică de atunci.
Recep Tayyip Erdogan ar urma să abordeze problema „Canal Istanbul” într-o reuniune de luni, la orele 12:00 GMT, a indicat preşedinţia de la Ankara.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din partea partidului de opoziţie CHP, este, de asemenea, un adversar înverşunat al proiectului Canal Istanbul din raţiuni financiare şi de mediu, motiv pentru care Ministerul de Interne a deschis o anchetă asupra lui în noiembrie.
Sursa foto: Dreamstime