Îngrijorări majore la nivel european după incendiul de la centrala atomoelectrică de la Zaporojie, din Ucraina. Ministrul Energiei, Barbara Pompili, anunță că Franţa şi-a activat celula de criză din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Nucleară (ANS), scrie Reuters.
Pe de altă parte, într-o postare pe pagina de Twitter, Pompili a precizat că nu s-a semnalat nicio modificare a nivelurilor de radiaţii.
De menționat este faptul că decizia Franței vine după ce, potrivit autorităţilor locale ucrainene, joi noaptea a avut loc un incendiu în una din clădirile centralei de la Zaporojie, cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.
Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20. Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale.
Care este situația în România
În ceea ce privește situația din România, până acum nu sunt motive de îngrijorare. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută, iar măsurătorile de vineri dimineața arată niveluri normale de radiații, după atacul de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.
„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse”, a scris el.
Totodată, ministrul a mai menționat că populația țării nu este în pericol, amintind faptul că Agenția pentru Protecția Mediului măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă vor fi oferite informații în timp real cu privire la nivelul de radiații.
„Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a mai scris vineri dimineața pe Facebook Tánczos Barna, ministrul Mediului.
Amintim faptul că, inclusiv din Rusia vin avertismente sumbre. Joi, ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat anul trecut al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut „o încetare a focului necondiţionată” în Ucraina.
El mai declara că în urma invaziei ruse împotriva Ucranei „există o ameninţare reală a unui război nuclear”, acesta susţinând că în Parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA.