Temerile privind un posibil accident nuclear s-au amplificat în Europa, iar din ce în ce mai multe țări iau măsuri în acest sens. După România, Polonia, care a devenit și ea din ce în ce mai îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie anunță că a distribuit pastilele de iod pompierilor.
Aceștia urmează să ofere populației pastilele în cazul în care va exista o răspundere radioactivă. Anunțul a fost făcut joi, de către ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy.
Într-un interviu acordat la un post de radio privat polonez, acesta susține că este necesar ca anumite măsuri să fie luate ”mai din timp”.
Polonia începe distribuirea pastilelor de iod
„După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, am decis să luăm măsuri din timp, să distribuim iod”, a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat de radio Radio Zet, citat de Reuters.
În același timp, oficialul polonez a mai precizat că populația nu trebuie să între în panică, în condițiile în care aceste acțiuni au doar rolul de protecție în fața unei situații care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu.
„Aș dori să-i asigur pe toți cetățenii că sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a adăugat el.
Menționăm faptul că potrivit cercetărilor, iodul poate proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere radioactivă. În acest sens, tot mai multe țări apelează la distribuirea sa, inclusiv România.
Bombardamente pe bandă rulantă la Zaporojie
Temerile privind o expunere radioactivă s-au amplificat în momentul în care din ce în ce mai multe bombardamente au afectat centrală nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Specialiștii au avertizat că o catastrofă nucleară ar putea avea loc astfel în orice moment, iar țările vecine ar fi cele mai afectate.
În urma bombardamentelor de până acum, clădirile din apropierea celor șase reactoare nucleare ale centralei au fost variante, iar cablurile de alimentare au fost și ele retezate. În tot acest timp, Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru atacuri și nu se știe până în prezent cine le-ar fi produs.
O reacție în acest sens a venit și de la șeful agenției atomice a Națiunilor Unite. Acesta a declarat în cursul zilei de miercuri că nu va renunța la planul de creare a unei zone de protecție în jurul centralei Zaporojie, în ciuda anunțului Rusiei de a mobiliza noi trupe și de a organiza un referendum în regiune.