Speculațiile cu privire la nivelul radioactivității după accident au fost prezente în toate mediile: Pe Facebook, pe site-urile de știri și pe WhatsApp.
Chiar dacă acestea au fost dezmințite de autorități, ele nu au încetat să se dezvolte. Însă, măsurătorile făcute deasupra Europei, prin programul Comisiei Europene REMon, arată niveluri foarte reduse ale radioactivității gama deasupra României, care se înscriu în limitele de jos ale emisiilor naturale, la fel ca, de altfel, deasupra întregii Europe.
Harta se bazează pe stații de monitorizare independente, iar nivelul de radioactivitate din România se înscrie în intervalul 100-200 nano-Sieverts. Nivelul este foarte scăzut. Alerta începe de la valori între zece și o mie de ori mai mari.
Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a explicat pentru Europa Liberă că valorile înregistrate deasupra Europei reprezintă „fondul natural” de radiații, înregistrat în mod constant:
„Noi trăim în permanență cu radiații – solare, din scoarța terestră, la un moment dat a fost la modă discuția despre radon. Radonul se găsește în scoarța terestră și este emis în atmosferă, el contribuie la nivelul radiațiilor. Faptul că acum nivelul este foarte scăzut ne arată că nu există un factor de risc”.