Alertă pentru românii care au rate în euro sau vor să schimbe valută. Moneda națională nu pare să-și revină după ce leul a atins miercuri cel mai slab nivel din istorie - 4,6722 lei pentru un euro.
Un euro era cotat, joi, la 4,6743 de lei pe piața interbancară, iar la o casă de schimb din București se cumpăra în schimbul a 4,675 de lei. Recordul negativ va aduce un val de scumpiri pentru toate produsele aduse din Uniunea europeană, dar şi pentru ratele şI chiriile plătite în euro.
Leul a avut, miercuri, cel mai scăzut nivel istoric în faţa euro: 4,6722 de lei. Unii analişti au susţinut că este o reacţie la faptul că Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a caracterizat, marţi, într-un briefing de presă, taxa pe activele financiare ale băncilor drept trăsnaie şi „invenţie”, în condiţiile în care este stabilită în funcţie de indicele ROBOR. „S-a spus pe piaţa vorbelor, că leul s-a depreciat din cauză că a simţit sau resimţit ce s-a întâmplat ieri (n.red. – marţi), la Banca Naţională. Păi, ce s-a întâmplat ieri la Banca Naţională? Guvernatorul a făcut ceea ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, Guvernatorul a ieşit şi a vorbit public despre asta. Asta a făcut şi ieri (n.red. – marţi): a ieşit şi şi-a spus public punctul lui de vedere”, a spus Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Digi24.
Consilierul de strategie al BNR susţine totuşi că deprecierea monedei naţionale nu este atât de gravă. „Cursul a fost mai mare cu jumătate de ban. Daca luăm luna decembrie a anul trecut, o să vedem că a fost o situație în care leul s-a depreciat cu un ban și 40 de părți de ban. Au fost situații în care s-a depreciat cu 75 de părți de ban. Asta e o situație dramatică?”.
Analiştii se aşteaptă ca euro să-şi continue creşterea. Astfel, în luna mai cotaţia oficială ar urma să fie de aproximativ 4,69 de lei pentru un euro, iar la sfârşitul anului valoarea ar putea să sară de 4,7 lei.