Ucraina a cerut, miercuri, comunităţii internaţionale să aplice „măsuri imediate” în contextul riscurilor crescute de la Centrala nucleară Zaporojie. Și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a luat atitudine și cere acces suplimentar pentru verificarea complexului aflat sub controlul trupelor ruse.
„Rusia a mobilizat personal militar şi a instalat fortificaţii la cel puţin trei reactoare, plasând explozibil. Este momentul ca lumea să aplice măsuri imediate”, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul Le Monde.
Acuzaţiile Kievului nu pot fi confirmate din surse independente. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unor atacuri asupra Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.
Tensiunile se accentuează
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că a inspectat Centrala Zaporojie în ultimele săptămâni fără a observa instalarea de mine sau alte dispozitive explozive. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a cerut miercuri acces suplimentar „pentru a confirma absenţa minelor sau a dispozitivelor explozive”.
„În contextul în care tensiunile se accentuează în această zonă, experţii noştri trebuie să aibă acces pentru a verifica situaţia pe teren”, a insistat Rafael Grossi.
Nu sunt informații că au fost puși explozibili
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre situația actuală din Ucraina, în contextul în care Kievul și Moscova se acuză reciproc că plănuiesc să atace centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
În prezent, NATO nu are informații care să confirme iminența unui atac asupra centralei nucleare Zaporojie, însă este preocupată de declarațiile făcute de oficialii ruși și diplomații ucraineni.
„Am urmărit aceste declarații făcute de ambele părți. Din punctul nostru de vedere, nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni, care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă și de uriașă escaladare.
Suntem preocupați de aceste declarații, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem, împreună cu aliații, nu vedem în acest moment o realitate iminentă cu privire la un astfel de risc”, a declarat, miercuri, Mircea Geoană, relatează Antena 3.
Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat ce trebuie să facem în cazul în care centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar exploda. Dacă așa ceva s-ar întâmpla, NU avem voie să ieșim din casă și vom primi alerte pe telefonul mobil cu ora la care norul radioactiv va ajunge în România.
Din fericire, distanța, care este de câteva sute de kilometri, ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României, ceea ce înseamnă că putem fi feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.