Este alertă la centrala nucleară de la Cernavodă. La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de pompieri, după ce s-au înregistrat degajări de fum.

Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la Cernavodă

Fumul ar fi ieșit din sala mașinilor, potrivit primelor informații. Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a alertat mai mulți pompieri. Aceștia sunt gata să fie trimiși de urgență la centrala nucleară, în caz de nevoie.

Ulterior, SN Nuclearelectrica SA a anunțat în data de 11 iunie 2024, în partea clasică a CNE Cernavodă, Unitatea 2, a avut loc un incendiu minor la o pompă din subsolul clădirii turbinei, fără impact asupra altor echipamente.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, a oferit mai multe informații. Oficialul a transmis că incendiul se manifestă la o pompă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, este vorba de un incendiu minor, fără flacără, la Unitatea 2 de la Centrala Nuclear-Electrică.

Ana Maria Stoica a subliniat că situația este sub control, iar autoritățile au intervenit cu două autospeciale de stingere și o autoscară.

„Este vorba de un incendiu minor, fără flacără, la Unitatea 2 de la Centrala Nuclear-Electrică. Incendiul, din primele informații, este la o pompă. Situația este sub control. Intervenim cu două autospeciale de stingere și o autoscară”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Mai mulți angajați au fost evacuați

De asemenea, mai mulți angajați au fost evacuați, conform măsurilor de siguranță aplicabile în astfel de situații. Totuși, nu a fost emis niciun mesaj care să alerteze populația.

Ana Maria Stoica a menționat că nu se impune transmiterea unui mesaj Ro-Alert, deoarece nu este pusă în pericol populația.

Nu au existat victime, persoane expuse la fum sau daune colaterale.

Incendiul minor și degajarea de fum nu au avut impact asupra securității nucleare și asupra producției, centrala funcționând la putere nominală și în parametri normali.

În momentul de față, Unitatea 1 este în programul de oprire planificată.

Un incident similar a mai avut loc în februarie

Amintim că un incident similar a mai avut loc în februarie. La momentul respectiv, s-a produs un incendiu la una dintre turbine, cu degajări de fum. Din fericire, nimeni nu a fost pus în pericol.

Anterior, Compania Națională Nuclearelectrica SA și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au anunțat începerea lucrărilor la prima instalație de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavodă.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, instalația de detritiere va elimina tritiul din instalație. Va fi utilizată o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm.