UPDATE

Incidentul de la Cernobîl nu a afectat România

„Incidentul, care a avut loc în timpul nopţii trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru români.

În România, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi coordonată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), monitorizează permanent evoluţia radioactivăţii mediului la nivel national, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obişnuite, specifice acestei perioade”, au transmis reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

„RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare şi avertizare sau alarmare permanente care relevă orice creşteri ale radioactivităţii în probele de mediu monitorizate. Valorile arată că nu există niciun pericol pentru populaţie, ca urmare a acestui incident.

Datele staţiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiological Data Exchange Platform), site-ul Comisiei Europene. Continuăm monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer”, a explicat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma
Eugen Ioan Cozma (SURSA FOTO: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM)

ȘTIREA INIȚIALĂ

Explozie la Cernobîl! Sarcofagul Reactorului 4 al fostei centrale este afectat

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat că, noaptea trecută, s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la structura care acoperă reactorul 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, Ucraina. Echipele de pompieri au intervenit rapid, iar incendiul a fost gestionat. Nu au fost raportate victime.

„Nivelurile de radiaţii din interior şi din exterior rămân normale şi stabile. AIEA continuă să monitorizeze situaţia”, a transmis agenția respectivă.

În noaptea de joi spre vineri, drone rusești au lovit centrala nucleară

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, în noaptea de joi spre vineri, drone rusești au lovit scutul care protejează împotriva radiațiilor la fosta centrală de la Cernobîl. El a spus că, după o primă verificare, s-a descoperit că scutul a fost grav avariat.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski)

Despre Cernobîl

Cernobîl este un oraș din regiunea Capitalei din Ucraina. Nu are sate în jur și a fost aproape complet abandonat în 1986, după accidentul nuclear de la centrala aflată la 14,5 km depărtare. Centrala respectivă a fost numită după oraș, dar cele două nu erau direct legate. Pentru muncitorii centralei s-a construit un alt oraș, numit Prîpeat.

Deși majoritatea clădirilor sunt nelocuite, câțiva oameni încă trăiesc acolo. Casele ocupate au mesaje scrise care spun „Proprietarul acestei case locuiește aici”. În oraș sunt și patrule de securitate și angajați care administrează zona interzisă. Înainte de accidentul nuclear, Cernobîl avea aproximativ 14.000 de locuitori. În anul 2014, orașul avea aproximativ 611 locuitori.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare a explodat la ora 01:23 noaptea. Toți locuitorii din oraș și din apropiere au fost evacuați pentru că radiațiile erau periculoase.

Acum, orașul respectiv și zonele din jur sunt locuite de oameni de știință și personal care se ocupă de întreținerea centralei, curățarea zonei și de muncitori, medici, fizicieni și experți în energie nucleară. Deși orașul învecinat, Prîpeat, a rămas abandonat, Cernobîl a fost renovat și atrage turiști.

În timpul invaziei ruse din anul 2022, care continuă și astăzi, forțele ruse au ocupat orașul între 24 februarie și 2 aprilie.